Kamijanka – ukrajinsko selo uništeno u ratu, ostali su samo mačke i psi

Preporučujemo

Tokom rata koji je u februaru pokrenula Rusija u Ukrajini uništeno je i selo Kamijanka u oblasti Harkov.

Svi stanovnici sela morali su da napuste svoje domove. Zbog rata sa Rusijom koji traje od 24. februara, u mnogim naseljima u Ukrajini došlo je do velikih razaranja.

Selo Kamijanka, koje je povezano s Harkovskom regijom i nalazi se u blizini grada Izjuma, jedno je od naselja u kojima se rat najviše osjetio. Selo, u kojem je prije rata živjelo više od 500 ljudi, danas je u potpunosti uništeno.

Svi stanovnici sela su evakuisani u druga područja kako zbog borbi, tako i zbog oštećenja njihovih domova. U selu se na ulici mogu vidjeti samo mačke i psi.

Nadijejda Ivankova (74) je sa suprugom Petrom došla u selo samo kako bi iz uništene kuće uzela neke stvari. Navodeći da su 9. marta morali u panici da napuste svoje selo, Ivankova je rekla:

– Ništa nismo ponijeli, samo odjeću na sebi. Nismo imali ništa.

U selo je sada prvi put došla od marta. Kako je kazala, ne dozvoljavaju im povratak dok ne prestanu borbe.

Kuća Viktora i Anje Rodkija u Kamijanki uništena je u napadu ruskih snaga.

U selo su došli kako bi vidjeli u kakvom stanju je njihova kuća. Nisu mogli sakriti suze kada su vidjeli da je uništena kuća u kojoj su proveli veći dio života.

– Sve je uništeno. Ova kuća je cijeli moj život. Gradili smo je svojim rukama. Sada je uništena – rekao je Viktor.

Najnovije

Komšić: Dva najvažnija datuma u historiji BiH su 25. novembar i 1. mart

Udruženje generala Bosne i Hercegovine organiziralo je večeras u Sarajevu akademiju povodom Dana državnosti BiH - 25. novembra. Predsjedavajući Predsjedništva...