Lavrov: Washington se uzdigao gotovo do Božijeg izaslanika na Zemlji

Preporučujemo

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov oštro je kritizirao zapadne nacije u subotu zbog rata u Ukrajini, rekavši Ujedinjenim nacijama da Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici žele uništiti njegovu zemlju.

– Službena rusofobija na Zapadu je bez presedana. Obim je groteskan – rekao je Lavrov u vatrenom govoru u Generalnoj skupštini UN-a.

– Oni se ne libe objaviti namjeru da nanesu ne samo vojni poraz našoj zemlji, već i da unište i slome Rusiju – kazao je.

Nakon nekoliko dana u kojima su zapadni čelnici osuđivali rusku invaziju na Ukrajinu, Lavrov je iskoristio red Rusije za govornicom Generalne skupštine kako bi uzvratio na napad na Moskvu predvođen Washingtonom.

Sjedinjene Države, rekao je, proširuju Monroeovu doktrinu – svoju deklaraciju iz 19. stoljeća o Latinskoj Americi kao svojoj isključivoj sferi utjecaja – i “pokušavaju cijeli svijet pretvoriti u vlastito dvorište”.

– Proglasivši se pobjednikom u hladnom ratu, Washington se uzdigao gotovo do Božijeg izaslanika na Zemlji, bez ikakvih obaveza osim svetog prava da nekažnjeno djeluje gdje god želi – rekao je, prenosi Hina.

Također je branio referendume održane u petak u dijelovima Ukrajine pod ruskom okupacijom, tvrdeći da se radi o ljudima koji traže zemlju “na kojoj su njihovi preci živjeli stotinama godina”.

– Zapad se sada ljuti na referendume – rekao je Lavrov.

Američki predsjednik Joe Biden i drugi zapadni čelnici obećali su da nikada neće prihvatiti rezultate “lažnih” referenduma, smatrajući ih dijelom nastojanja da se granice promijene silom.

Najnovije

Oprezno danas! Meteorolozi izdali narandžasto upozorenje – pročitajte i prognozu do srijede

Meteorolozi su za danas izdali 'narandžasto upozorenje'zbog obilnih padavina koje se očekuju u BiH. Kako navode, obilnije padavine očekuju se...