KAMPANJA MI PREDSTAVLJAMO KANDIDATKINJE VI BIRATE Zorka Andrić (NDP) za Predstavnički dom PS BiH: Ravnopravnosti ne može biti u politici ukoliko ne postoji u cijelom društvu

Preporučujemo

Dokle god imamo kvote za manje zastupljeni pol (čitaj za žene) dotle mi nismo ravnopravni u politici, rekla je u intervjuu Zorka Andrić, iz Narodnog demokratskog pokreta (NDP), kandidatkinja SDS – liste (SDS – NDP – NS – SRS)  za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Ona je istakla kako ne može biti zadovoljna trenutnim položajem žena u političkom i javnom životu Bosne i Hercegovine.

- -

 “Zakon tjera stranke da žene stavljaju na listu inače ih ne bi bilo ni ovoliko. I zašto ako nas ima isto koliko i muškaraca taj procent nije 50 posto, a ne 1/3 koliko kaže zakon. Zašto zakon nije propisao onda koliko žena mora da bude nosilaca liste. Koliko je uopšte žena nosilaca liste kod svih stranaka u Republici Srpskoj? Znam za dvije i obe su iz koalicije NDP–Dragan Čavić–NS–SNS–Sloboda”, poručila je Andrić.

Govorila je i o tome šta je nužno učiniti kako bi se stanje kada je u pitanju zastupljenost žena unaprijedilo.

 “Ravnopravnosti ne može biti u politici ukoliko ravnopravnost ne postoji u cijelom društvu. Do ravnopravnosti se ne stiže kvotama na listi ili zakonom. Mi moramo da promijenimo način razmišljanja u našem društvu. Žena mora da postane ravnopravna u privredi, u dobijanju kredita, u broju direktorskih mijesta”, navodi Andrić.

Žene, kaže, jednako kao i muškarce, ako ne i više, muči nedostatak novih radnih mijesta…

- -

 “Ali, one imaju, čini mi se, mnogo više problema – odnos prema trudnicama i porodilljama, nedostatak vrtića i obdaništa, loše škole”, smatra Andrić.

Sa Andrić smo razgovarali i o tome šta obećava biračima, odnosno zašto da svoj glas daju baš njoj kao kandidatkinji.

 “Želim da svi građani BiH imaju jednako pravo na zdravstveno osiguranje, pogotovu na ono subvencionisano u inostranstvu. Zbog toga je promjena zakona jako bitna i mislim da mogu da pomognem da se taj zakon usvoji”, cijeni Andrić.

Smatra da bi više žena na mjestima odlučivanja doprinjelo boljem stanju, odnosno prosperitetu BiH.

 “Mislim da bi se žene lakše dogovorile naročito oko socijalnih pitanja. Pogotovo oko onih koji su vezani uz zdravstvenu zaštitu, zaštitu djece ali i penzionera. Mislim da bi nam svima bilo lakše”, cijeni Andrić.

Andrić je govorila i o tome šta mislite da je nužno mijenjati u radu Parlamentarne skupštine BiH, odnosno na šta treba dati fokus u narednom period.

 “Kada govorimo o radu Parlamentarne skupštine BiH mislim da je jako bitno da odmah na početku sjednemo i odredimo, kao u matematici – šta je najmanji zajednički sadržalac. Šta je to što je isto kao problem i za građanina u Cazinu i za onog u Ljubuškom kao i za onog u Bileći ili Novoj Topoli. Reći ću vam šta je to – ekonomska pitanja (nova radna mjesta ali i kako očuvati postojeća), infrastruktura što nije samo autoput već vodovod u kanalizacija u svakoj kući, i socijalna pitanja. A tu ima rada ne samo za jedan saziv parlamenta”, stava je Andrić.

Sa Andrić smo razgovarali i o tome šta će biti fokus njenog djelovanja ako bude izabrana u Parlamentarnu skupštinu BiH.

 “Kada budem izabrana ključ moje aktivnosti će biti pitanja vezana uz zdravstvenu zaštitu”, poručila je Andrić.

Intervju sa predstavnicom NDP-a, kandidatkinjom SDS – liste (SDS – NDP – NS – SRS)  za Parlamentarnu skupštinu BiH Zorkom Andrić realizovan je u okviru Kampanje “Mi vam predstavljamo kandidatkinje, vi birate” koju provodi Agencija za ravnopravnost spolova BiH – Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH uz finansijsku podršku Vijeća Evrope

(Index.ba)

Najnovije

Opozicija udarila na bolnu tačku

U političkom teatru Sarajeva, poslednja epizoda u kojoj Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova i lider stranke Narod i pravda,...