Bećirović: Zaustavit ću neodgovornu politiku Predsjedništva BiH i pokrenuti proceduru imenovanja ambasadora BiH pri EU

Preporučujemo

Povodom činjenice da država Bosna i Hercegovina još nema ambasadora pri EU, oglasio se prof. dr. Denis Bećirović, kandidat za člana Predsjedništva BiH: „U vrijeme kada su svima puna usta Evropske unije, Predsjedništvo BiH nema vremena ni interesa da postavi ambasadora u Evropskoj uniji. Radi se o skandaloznoj činjenici, posebno kada znamo da vlasti još uvijek nisu odgovorile na dodatna pitanja za pristupanje EU. Poruka koja se šalje Briselu je izrazito negativna i govori o potpunoj nezainteresiranosti vlasti za evropski put Bosne i Hercegovine. Također, ovaj podatak zorno govori o potpunoj zapuštenosti diplomatske mreže naše države.“, saopšteno je iz SDP-a.

„O zapuštenosti ne govori samo podatak da na više destinacija, uključujući Brisel, nemamo ambasadore. O katastrofalnom stanju diplomatije govori i to da u susjednim državama, u Ženevi i na drugim bitnim destinacijama imamo ambasadore koji nemaju relevantne reference. S druge strane, u pojedinim državama imamo ambasadore koji imaju duži staž služenja tuđim državama nego Bosni i Hercegovini koju bi trebali zastupati. Dok se brinu o nacionalnom ključu, zaboravljaju da je ključ uspješne diplomatije imenovanje stručnih kadrova koji posjeduju nužna znanja i vještine. Naša država takvih kadrova sigurno ima, onih koji čuvaju svoj profesionalni dignitet i ne podliježu ucjenama. Očito da ih to u očima trenutnih članova Predsjedništva BiH čini nepoželjnim,“ dodao je Bećirović i zaključio:

- -

„Kao budući član Predsjedništva BiH odlučno ću se založiti za detaljnu reviziju i analizu učinaka diplomatskih misija Bosne i Hercegovine. Učiniću sve da na pozicije šefova diplomatskih misija budu imenovani novi, sposobni kadrovi koji će služiti državi Bosni i Hercegovini. Nedjelotvornost i neodgovornost u radu Predsjedništva BiH i naših diplomatskih misija zamijeniti će organizovan sistem sastavljen od najkvalitetnijih kadrova, patriota i zagovornika evroatlantskog puta Bosne i Hercegovine“, zaključio je Bećirović.

Najnovije

Hapšenje u Višegradu, pronađena plantaža marihuane

Plantaža marihuane pronađena je na području Višegrada odakle je policija oduzela 43 saksije sa stabljikama kanabisa i više od...