Karkin o slučaju Dudaković: Dobio sam 7.500 strana da pročitam do večeras

preporučujemo

U Sudu BiH večeras će biti održano ročište o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora nekadašnjem komandantu Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine Atifu Dudakoviću i za ostalih 12 osumnjičenih za ratne zločine nad srpskim civilima i vojnicima na području Krajine, javila je N1.

Nakon što je Tužilaštvo BiH danas zatražilo pritvor svim osumnjičenim, Sud BiH je odlučio da ročište bude održano u 19:30 sati.

Advokat jednog od osumnjičenih Ekrema Dedića, Fahrija Karkin kazao je kako je “iznenađujuća” odluka da se ročište zakaže za večeras jer, kako je istakao, nije bilo dovoljno vremena da se spremi za ročište.

Dobio sam CD kao dokaze koji se odnose na osnovanu sumnju što je opći uslov za određivanje pritvora. Ja sam se frapirao kada sam odnio da se isprinta 7.500 strana. Dobio sam u 13 sati i nema tehničke mogućnosti da to pročitam. I kada me sudija pita jesam li spreman, a ja moram reći da sam spreman, kako ću reći da jesam”, upitao je Karkin.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH je zatražilo pritvor svim osumnjičenim, a kao razlozi za određivanje pritvora navedeni su opasnost da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te uticati na svjedoke ili saučesnike.

Najnovije

Bosnalijek se oglasio o akciji SIPA-e

Nakon što je objavljeno da pripadnici SIPA-e po naredbi Suda i Tužilaštva BiH pretresaju "Bosnalijek", dok je među osumnjičenima...