KCNA: ‘Povijesni’ summit kojim počinje ‘nova era’

Preporučujemo

Susret na vrhu sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una i južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina u petak ‘povijesni je susret’ kojim počinje ‘nova era’ na Korejskom poluotoku, saopćila je u subotu sjevernokorejska agencija KCNA.

Summit u demilitariziranoj zoni koja dijeli dvije Koreje “povijesni je susret kojim počinje nova era nacionalne pomirbe i jedinstva, mira i napretka”, objavila je KCNA.

- -

Službena agencija je u cijelosti objavila tekst izjave iz Panmunjoma koju su Kim i Moon potpisali nakon summita.

U tom dokumentu na koji se KCNA poziva, navodi se sljedeća rečenica: “Južna i Sjeverna Koreja potvrđuju zajednički cilj da potpunom denuklearizacijom stvore Korejski poluotok bez nuklearnog oružja”.

Režim u Pjongjangu je godinama isticao da se nikad neće odreći nuklearnog oružja koje mu je potrebno, tvrdi, da bi se zaštitio od američke invazije.

No sada predlaže da se o njemu pregovara u zamjenu za sigurnosna jamstva, kaže Seul. Kim ih ipak nije izrijekom spomenuo na summitu u petak.

- -

Južnokorejski tisak oprezno pozdravlja međukorejski summit

Južnokorejski dnevnici pozdravili su u subotu s određenim oprezom međukorejski summit od prethodnog dana, ističući posebice odsustvo odlučnog i nedvosmislenog angažmana Sjeverne Koreje u odustajanju od nuklearnog naoružanja.

Konzervativni dnevnik Chosun ocijenio je u uvodniku da je susret sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una i južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina bio pozitivan u smislu u kojem je popravio odnose između dviju Koreja, ali da ostaje nedorečen glede glavnog problema oko denuklearizacije.

“To je korak unatrag u odnosu na ono što je odlučeno 2005.” u sporazumu u kojem je Sjeverna Koreja, podsjeća Chosun, obećala napustiti “svo nuklearno oružje i postojeće nuklearne programe” i ugostiti inspektore zadužene za provjeru.

Osim toga, “ako se sporazum o denuklearizaciji Sjevera i nađe na sljedećem summitu između SAD-a i Sjeverne Koreje, trebat će vremena da se unište postrojenja i nuklearno oružje te nuklearni materijali”, piše Chosun.

“Kako bi se zajamčilo da se Sjever neće povući kao što je činio zadnjih 25 godina, stalne sankcije i pritisak su nužni”, ocjenjuje Chosun.

Dnevnik Joongang ističe da je situacija “sasvim drukčija” nego što je bila prije nekoliko mjeseci kad su Kim i američki predsjednik Donald Trump izmjenjivali uvrede i prijetnje.

“No, jasno se pokazalo da predstoji dug put prije denuklearizacije”, piše Joongang.

Dnevnik nastavlja: “Nikada nije javno rečeno koja je Kimova koncepcija o denuklearizaciji niti kada će se denuklearizacija provesti”.

Korea Herald ima pozitivnije viđenje “Deklaracije iz Panmunjoma” koju su potpisala oba čelnika.

Za taj dnevnik, povijesni međukorejski susret “odskočna je daska prema summitu Washington-Pjongjang” i u tom je smislu “uspješno odigrao svoju ulogu”.

Najnovije

Obrazloženje ministarstva: Evo zašto Gavrankapetanović ne može na čelo KCUS-a

Dr. Ismet Gavrankapetanović neće biti imenovan za direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. On nije dobio saglasnost ministra zdravstva...