KCUS će jedini u regiji imati aparat za intraoperativno zračenje

Preporučujemo

U cilju pružanja što bolje usluge onkološkim pacijentima, menadžment KCUS razmatra kupovinu aparata za intraoperativno zračenje onkoloških pacijenata.

“U regionu nijedan onkološki centar ne posjeduje taj aparat. Sa ovim aparatom i nedavno nabavljenim linearnim akceleratorom KCUS će biti u vrhu sa najboljim svjetskim onkološkim centrima”, rekla je generalna direktorica KCUS prof. dr. Sebija Izetbegović.

KCUS posjeduje onkološku operacionu salu koja zadovoljava standarde zaštite od zračenja i aparat bi trebao biti smješten u tu salu.

Prema riječima prof. dr. Semira Bešlije, šefa Klinike za onkologiju KCUS, intraoperativna radioterapija je unaprijeđena radioterapija koja se primjenjuje tokom operacije kancera. Njen cilj je da omogući direktno zračenje u zoni kancera (sami tumor), čuvajući zdravo okolno tkivo.

Osnovne prednosti ove tehnologije su:

  1. Čuva zdravo tkivo (precizna doza dozvoljava koncentrirano zračenje samo na sijelo tumora. Vitalni organi kao što su srce i pluća mogu biti zaštićeni u cjelosti).
  2. Smanjuje vrijeme tretmana: (cijela procedura traje nakoliko minuta u usporedbi sa nedjeljama, koliko traje zračenje klasičnim pristupom).
  3. Ordiniranje “boost-a”: (ova alternativa smanjuje broj komplikacija kao i incidencu ponovnog pojavljivanja bolesti.
  4. Obezbjeđuje maksimalan efekat: (koncentrirana doza zračenja na sijelo tumora ili mjesto nakon njegovog otklanjanja pomaže u uništenju rezidualnih tumorskih stanica).

Intraoperativna radioterapija ima etablirano mjesto u tretmanu ranih stadija karcinoma dojke,  pankreasa, rektuma te prilikom zračenja ranih stadija sarkoma mekih tkiva i tumora glave i vrata.

Procedura podrazumijeva samo jednu dozu zračenja u toku operacije, što predstavlja izuzetan benefit za bolesnika

Najnovije

U BiH najviše zarađuju direktori, više od polovice radnika nezadovoljno svojim primanjima

U Bosni i Hercegovini direktori u prosjeku zarađuju 4.570 maraka mjesečno, gotovo 6,5 puta više od čistača koji su...