KCUS: Urađeno 1.670 koronarografija i interventnih koronarnih procedura tokom prošle godine

Preporučujemo

Interventna kardiologija Klinike za bolesti srca, krvnih žila i reumatizam KCUS, tokom protekle godine uradila je 1.670 koronarografija i interventnih koronarnih procedura,  kod pacijenata sa akutnim koronarnim sindromom.

Svi pacijenti sa akutnim infarktom miokarda rade se ODMAH, navodi KCUS.

- -

Tim interventnih kardiologa radi i pripravan je po sistemu 24/7 cijelu godinu, što je najviši nivo pripravnosti.

Organizacija rada je potpuno prilagođena liječenju i rješavanju oboljelih od infarkta miokarda kao i drugih urgentnih kardioloških stanja. Predanim radom kompletnog tima interventnih kardiologa i ukupnog kardiološkog tima Klinike, uz upotrebu najsavremenijih metoda liječenja, postignuti su izvanredni rezultati, uz praktično minimalne komplikacije.

Timovi interventnih kardiologa zajedno sa kardiohiruzima, kardioanasteziolozima i ljekarima Intenzivne njege kornarnih bolesnika odlično sarađuju i uspješno se rješavaju najteži slučajevi.

Bitno je naglasiti da se bilježi stalni porast kardiovaskularnih oboljenja, te je samim tim i potreba, odnosno indikacija za hitne kardiološke intervencije u stalnom porastu.

- -

Prateći porast broja bolesnika u KCUS, procedurom „Zlatni sat“ u posljednje dvije godine, urađen je značajno veći broj intervencija u odnosu na prethodne godine.

Na bazi porasta broja kardiovaskularnih oboljenja u prethodnom periodu, kao i  na osnovu stalnog praćenja porasta ukupnog broja ovih pacijenata, procjena je da će broj akutnih koronarnih slučajeva, pa prema tome i broj interventnih procedura porasti za najmanje 20% u 2018. godini. U tom smislu očekujemo i odgovarajuću punu podršku Fonda solidarnosti FZZOiR.  Bitno je naglasiti da intervencija urađena ODMAH, ne samo da spašava život pacijenta, nego u daljem toku značajno reducira ponovljene hospitalizacije, kao i komplikacije osnovne bolesti. Dugoročno gledano, ovakav rad, zapravo štedi dalje finansijske troškove, a pacijentima omogućava nastavak kvalitetnog života, navodi se u saopštenju.

Najnovije

Efendić oštro poručio: Okerić koji u životu nikada ništa nije napravio, ničim izazvan, pokušava obezvrijediti moj rad u općini Novi Grad

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić oglasio se na društvenim mrežama...