KCUS uštedio, ali i na lijekovima i opremi: Izvještaj će dobiti podršku SDA

Preporučujemo

Klinički centar Sarajevo 2016. godinu zaključio je s više od deset miliona maraka uštede u odnosu na 2015. No, uprkos tome institucija je u izvještaju revizije – dobila mišljenje s rezervom, piše N1.

Opća bolnica uštedjela je više od 400 hiljada – dobila pozitivno mišljenje iste revizorske kuće. Kantonalna skupština će krajem januara razmatrati oba izvještaja – ali, dio zastupnika mišljenja da je besmisleno u 2018. raspravljati o tome kako je neko radio 2016. godine.

- -

U 2016. sarajevski Klinički centar, između ostalog, štedio je na lijekovima, navodi se u Izvještaju u poslovanju:

“Troškovi lijekova manji su za 7% u odnosu na prethodnu godinu, a u odnosu na plan za 6%. Za potrošni materijal za laboratorijsku i dijagnostičku djelatnost utrošeno je više od 8 miliona maraka, što je manje za 22% u odnosu na prethodnu godinu, a u odnosu na plan manji su za 20%.”

Razlog smanjenja izdvajanja za lijekove i opremu – je što se veliki broj pacijenata koji zahtjevaju primarnu i sekundarnu zaštitu s Klikničkog upućivao u Domove zdravlja i Opću bolnicu, stoji u Izvještaju. Ali, stoji i sljedeće:

“Međutim, u istom periodu nije povećan obim usluga tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite, osim u dijelu koji se odnosi na usluge koje se finansiraju sredstvima federalnog fonda solidarnosti.”

- -

U Klubu SDA stava da Menadžment radi dobar posao – na sjednici će dati podršku.

“Zalihe lijekova su bile planirane na taj način da budu dostupne non stop pacijentima a ne da se gomilaju na način da bi im istekao sutra rok REZ Danas na nuklearnoj medicini gotovo da nemamo nekih čekanja na usluge koje koriste građani Kantona to je PET CT magnetna rezonanca smanjenje su liste čekanja do sedam dana ili uopšte ne postoje na drugim odjelima”, kaže Mirza Čelik, šef Kluba SDA u SKS.

I dok je smanjen broj prijema primarnih i sekundarnih pacijenata – s druge strane brojne klinike nisu se mogle pohvaliti većim uspjesima na nivou novih operativnih zahvata. Evo nekih primjera:

“Klinika za abdominalnu hirurgiju u proteklom periodu 2016. godine nije nabavljala novu medicinsku opremu, tako da nisu uvođene ni nove procedure”.

Klinika za maksilofacijalnu hirurgiju nije imala nabavku nove medicinske opreme kao ni uvođenje novih procedura.

Ista situacija na klinikama za kardiohirurgiju iurologiju. Za skupštinskog zastupnika SBBa – Zvonku Marića – raspravljati danas o Izvještaju iz 2016. je predstava za javnost. Nakon što je Menadžment Kliničkog predstavio i rezultate za 2017. i to bez, podsjeća, mogućnosti prisutnih novinara i javnosti, da postave bilo kakvo pitanje. Kaže, problema na Kliničkom je mnogo više – nego što brojni žele priznati.

“Po meni jako puno govori činjenica da je izraženo mišljenje s rezervom revizorskog tima uprkos ambijentu u kojem se sve to događa i posluje Klinički centar iz prostog razloga što znamo kakvi pritisci vladaju, kakva je politička situacija i to jako puno govori da su smogli snage i kazali da izražavaju rezervu”, kaže Zvonko Marić, zastupnik SBB u SKS.

Marić kaže – odlazak ljekara i određeni potezi Menadžmenta, ostavit će trajne posljedice. Iz SDA navode – Klinički će ispoštovati sve preporuke revizije. Na sjednici Skupštine će se naći i pozitivan Izvještaj o radu Opće bolnice. No, HOĆE LI desiti da ukoliko SBB ne podrži Klinički – SDA neće podržati Opću.

Najnovije

Poznato kada će Barbarez biti predstavljen kao novi selektor

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine dobija novog selektora, a mjesto šefa stručnog štaba nacionalnog tima preuzet će legendarni Sergej...