Kina optimistična nakon razgovora s SAD-om, čeka se Trumpova odluka o carini

Preporučujemo

Kineski državni mediji optimistični su nakon trgovinskih razgovora između kineskih i američkih predstavnika koji su se održali nakon što je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio da će uvesti carine na kineske proizvode u vrijednosti od oko 150 milijardi dolara zbog optužbi o krađi intelektualnog vlasništva.
China Daily piše o “pozitivnom razvoju događaja” u dva dana pregovora – sporazumu kojim je stvoren mehanizam za zadržavanje dijaloga otvorenim uprkos “velikim razlikama”.
List navodi kako je najveće postignuće “konstruktivni dogovor između Pekinga i Washingtona da i dalje razgovaraju o spornim trgovinskim pitanjima umjesto da nastavljaju s nametanjem carina, što je dvije države praktički dovela na rub trgovinskog rata”.
People’s Daily piše kako su razgovori “stvorili čvrste temelje za buduće razgovore o trgovinskoj i ekonomskoj saradnji, s ciljem postizanja dobrobiti (za obje države) i win-win rezultata”, renosi index.hr.

Najnovije

Izdate preporuke poslodavcima: Savjetuje se prekid rada na otvorenom između 12 i 17 sati

Uz toplotni val koji je zahvatio Bosnu i Hercegovinu, bilježi se značajan porast intervencija. Građanima je savjetovano da izbjegavaju aktivnosti...