Kina osudila američki veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti o prekidu vatre u Gazi

Preporučujemo

Američki veto u Vijeću sigurnosti UN-a na prekid vatre u Pojasu Gaze gurnuo je opkoljenu palestinsku enklavu u “opasniju situaciju”, upozorila je Kina u srijedu.

“Kina je glasala za nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a koji bi zahtijevao hitan humanitarni prekid vatre u Gazi. SAD je sam stavio veto gurajući situaciju u Gazi u opasniju situaciju. Sve relevantne strane, uključujući Kinu, izrazile su snažno razočarenje“, rekla je Mao Ning, glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

- -

Sjedinjene Američke Države su u utorak stavile veto na najnoviji pokušaj Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija da zatraži hitan humanitarni prekid vatre u opkoljenom Pojasu Gaze, gdje se zvanični broj ubijenih Palestinaca približio 30.000.

Nacrt rezolucije koji je predložio Alžir dobio je široku podršku u Vijeću sigurnosti sa 13 glasova za od 15 država članica. SAD je bio jedina članica koja je glasala protiv, a s obzirom da je stalni član Vijeća sigurnosti, njihovim protivljenjem rezolucija je odbačena. Velika Britanija, još jedna stalna članica Vijeća sigurnosti, bila je suzdržana.

SAD je u ponedjeljak izrazio svoje protivljenje rezoluciji i iznio konkurentski nacrt rezolucije.

Najnovije

Na tržištu BiH: Toksini pronađeni u raženom brašnu porijeklom iz Litve

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje obaviještena...