Prema izvještaju Civilne zaštite, vodostaj rijeke Sane na mjernom mjestu kod mosta trenutno je 365 centimetara, a Gomjenice 389 centimetara, piše prijedordanas.

Miroslav Krneta, šef Odsjeka civilne zaštite, kazao je da rijeka Sana raste u Sanskom Mostu oko tri centimetra za sat vremena po čemu se prati i rast vode u gradu.

– Na 420 centimetara se na području grada proglašava prvi stepen odbrane od poplava, a budući da kiša prestaje da pada i prognoze su povoljnije, pogotovo u odnosu na intenzitet padavina od sinoć kada je Sana u Sanskom Mostu rasla 12 centimetra na sat vremena – potvrdio je Krneta.

Starješina Teritorijalno vatrogasno spasilačke jedinice Radovan Martić potvrdio je da su neprestano na terenu gdje prate razvoj situacije.

– Što se tiče Vrbica i Topolika stanje je redovno i mi, kao dežurne službe pratimo situaciju i za sada nema problema – rekao je Martić.

Mještanima naselja prema Rudniku i ispod Alatuše, općina Velika Kladuša, ostao je još samo alternativni put preko Trnova, jer su prilazi mostovima iz Drmaljeva već poplavljeni, piše Cazin.ba.