- Advertisement -

KO SDA: Smjena Forte, Pilav, Vranića i Baltića. Na čelu Kriznog štaba je hirurg, a ne infektolog ili epidemiolog

Preporučujemo

Kantonalni odbor SDA Sarajevo izražava ozbiljnu zabrinutost zbog stanja haosa u kojem zdravstveni sektor u Kantonu Sarajevo dočekuje novi val pandemije koronavirusom. U saopćenju za javnost su zatražili od Vlade KS da hitno smijeni kantonalnog premijera Edina Fortu, direktoricu JU Zavod za javno zdravstvo KS Aidu Pilav, ministra zdravstva Harisa Vranića i direktora JU Domovi zdravlja KS Abela Baltića.

– S povećanjem broja novozaraženih povećao se i broj pritužbi građana koji pred COVID ambulantama čekaju po nekoliko sati. U dugačkim redovima pred punktovima za testiranje, na niskim temperaturama stoje građani svih dobi i uzrasta, a njihove muke produžuju višednevna čekanja na rezultate PCR testiranja. Zašto PCR testiranja ne provode domovi zdravlja i Opća bolnica? Je li punjenje džepova privatnim laboratorijama razlog lošeg i neučinkovitog tretmana COVID pacijenata u KS? – upitali su iz KO SDA.

Beskorisni su i COVID call-centri, smatraju iz KO SDA, jer građani na taj način teško dobijaju ljekara i zakazuju testiranje ili pregled. Napominju da ne funkcioniraju ni brojevi namjenjeni za prijavu žalbi, čime vlast građanima poručuje da su bespomoćni i sami, a da njihov glas nema ko da čuje.

– Iako je osnivač i vlasnik sarajevske Trojke Elmedin Konaković u svim prilikama ranije problematizirao put pacijenta, nakon trogodišnje vladavine njegova vlast i njeno Ministarstvo zdravstva još uvijek nisu napravili protokol za novi val pandemije, niti su definisali put pacijenta. Ali su zato zakazali u promociji imunizacije, politički se razračunavali sa zdravstvenim ustanovama koje su izvan njihove odgovornosti, u tajnosti proveli vakcinaciju za svoje ministre, te zataškali slučaj preminule djevojčice Džene Gadžun –  navode iz KO SDA.

Potpuno svjesni pogoršanja epidemiološke situacije, traže od Vlade KS da hitno smijeni kantonalnog premijera Edina Fortu, direktoricu JU Zavod za javno zdravstvo KS Aidu Pilav, jer, kako navode, ne brine o djelatnosti ustanove koju predvodi, ministra zdravstva Harisa Vranića, direktora JU Domovi zdravlja KS Abela Baltića, pred čijim ustanovama ovih dana stoje dugački redovi izmučenih i poniženih ljudi.

– Tražimo i da Vlada KS raspusti Krizni štab čije odluke su zakašnjele, a mjere neučinkovite, jer je na čelu tog štaba hirurg, a ne infektolog ili epidemiolog. Glavnom konstruktoru opasne vlasti i njegovim šegrtima iz koalicije koja ugrožava živote ljudi, poručujemo da nikako ne očekuju da građani Kantona Sarajevo umiru u tišini – zaključili su iz KO SDA.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Budžet je morao biti usvojen, na potezu su političari: Hoće li se odreći povećanja!?

Bh. javnost je šokirana jučerašnjom informacijom da su zastupnici u državnom Parlamentu sebi izglasali povećanje plata. Takvu činjenicu imaju zahvaliti...