Koliko je BiH vakcina do sada naručila i platila, a koliko ih je stiglo

preporučujemo

Do sada je u Bosnu i Hercegovinu, putem COVAX mehanizma, stiglo 191.220 vakcina protiv COVID-19, što je podatak do 11. juna, za šta je naša zemlja platila 12.997.600 dolara, podatak je iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine (MCPBiH).

Prema njihovim riječima, u okviru akcije EU4Health, iz IPA II fondova, Bosni i Hercegovini je dodijeljeno 13.775.280 eura od kojih će se 85 posto koristiti za kupovinu vakcina od zemalja članica Evropske unije, a do 15 posto za kupovinu vakcinalnog materijala i opreme.

– U okviru ove akcije pregovara se sa državama Evropske unije o kupovini vakcina koje oni mogu da prodaju. S tim u vezi, u toku su isporuke vakcina koje nam je ustupila Austrija, a očekuju se nabavke iz Poljske – 380.000 doza – kazali su u MCPBiH.

Podsjetimo, 18. septembra prošle godine Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH, potpisala je ugovor sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI) o nabavci 1.232.000 doza vakcina protiv COVID-19.

No, usljed kašnjenja COVAX mehanizma, zemlje Evropske unije kreirale su vlastiti mehanizam nabavke vakcina, neovisan o COVAX-u, koji je obuhvatio i Zapadni Balkan. Za ovu podršku izdvojeno je 70 miliona eura.

BiH je, nakon iskazanih potreba entiteta, kroz mehanizam snabdijevanja Evropske unije, naručila 892.000 doza dvije vrste vakcina – Pfizer i Moderna.

– Bosna i Hercegovina očekuje da će u okviru COVAX mehanizma dobiti sve plaćene doze, a ulažu se i maksimalni napori da u okviru EU4HEALTH za vakcine bude utrošeno svih 13.775.280 eura koliko nam je na raspolaganju – naveli su iz MCPBiH.

A prema informacijama kojima raspolaže MCPBiH, do sada je u našu zemlju kroz sve mehanizme (COVAX, EU4HEALTH, direkta kupovina i donacije) stiglo ukupno 585.510. doza vakcina, što je podatak do 11. juna.

Danas je u BiH dopremljeno još 10.530 doza vakcina BioNTech/Pfizer iz mehanizma Evropske unije.

Najnovije

U Vlasenici napadnuti povratnici: Ušao je u moju avliju za mnom i razbio staklenu flašu kojom me je porezao

U Vlasenici se danas dogodio incident kada je napadnut povratnik Amir Ferhatović, ali i njegova porodica. Napadnut je od...