Koliko su “teški” funkcioneri u Sarajevu: Imovinu prijavilo njih 1.200, izdato 17 prekršajnih naloga

Preporučujemo

U 2023. godini Ured je za borbu protiv korupcije pri Vladi Kantona Sarajevo zaprimio je ukupno 1.214 prijava imovine nosilaca javnih funkcija po svim osnovama – preuzimanje dužnosti, godišnje prijavljivanje imovine, poslije završetka dužnosti i na zahtjev Ureda.

Izabrani dužnosnici, odnosno zastupnici u Skupštini KS, vijećnici u Gradskom vijeću Grada Sarajevo i vijećnici u općinskim vijećima poslali su 296 prijava imovine, navodi se u Informaciji o provođenju Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo.

- -

Nosioci izvršnih funkcija, odnosno premijer KS, članovi Vlade KS, gradonačelnik Sarajeva, općinski načelnici, rektor Univerziteta u Sarajevu, direktori, izvršni direktori, pomoćnici direktora agencija, fondova…, poslali su 914 prijava.

Kada su u pitanju savjetnici izabranih dužnosnika i nosioci izvršnih funkcija, njih četiri je prošle godine prijavilo imovinu.

Ukupna pretpostavljena vrijednost prijavljene nepokretne imovine 1.214 nosilaca javnih funkcija koji su u 2023. prijavili imovinu je 135.373.147,00 maraka.

Ukupna vrijednost prijavljene pokretne imovine svih nosilaca javnih funkcija je 27.879.229,00 maraka.

- -

Nosioci javnih funkcija, između ostalog, obavezni su u prijavi navesti informacije o izvoru i visini godišnjih novčanih prihoda u zemlji i inostranstvu. Ukupni godišnji prihodi nosilaca javnih funkcija, a koji su prijavili imovinu u prošloj godini, su 38.336.845,00 maraka.

Tokom 2023. Ured je izdao 17 prekršajnih naloga zbog povrede odredbi Zakona, od kojih je 12 platilo novčanu kaznu (11 lica platilo je 500 maraka, dok je jedno lice platilo 1.020 maraka), dva lica su zatražila sudsko odlučivanje. Preostala tri lica su prekoračila rok za plaćanje 50 posto kazne, kao i rok za traženje sudskog odlučivanja, te im je izrečena kazna uvećana za 20 maraka dodatne takse za naplatu.

Najnovije

Ruski diplomata: ‘Zapad preko Bošnjaka želi pokoriti Srbe u BiH’

Stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja komentirao je situaciju na Balkanu te je za posljednja dešavanja i tenzije...