Koliko zarađuje 300 različitih porodica iz 50 zemalja svijeta: Jedni sanjaju krov nad glavom, drugi put oko svijeta

preporučujemo

Koliki su vaši mjesečni prihodi? U kakvoj kući živite? Iako možda otprilike znate u koju grupu spadate kada je globalno bogatstvo u pitanju, OVDJE možete pogledati galeriju od 30.000 fotografija porodica širom svijeta i saznati u kakvim uslovima žive.

Anna Rosling Rönnlund bivša je dizajnerica Google UX-a i suosnivač Gapmindera, švedske neprofitne organizacije koja se bavi obrazovanjem. Prošle godine pokrenula je platrofrmu Dollar Street – online zbirku fotografija u kojoj se nalazi više od 300 porodica iz 50 zamalja.

Cilj projekta je da čitatelji dobiju osjećaj o tome kako žive ljudi u različitim kulturama, neovisno o tome kako su njihove zemlje prezentovane u medijima, kao i da dobijete osjećaj kako se uklapate u spektar bogatstva.

Planiramo kupiti frižider

Tako je, između ostalog, moguće saznati da porodica Haji iz Tunisa živi od 176 dolara mjesečno. Salah (60), Dalila (35) i njihovo dvoje djece već godinu dana žive u iznajmljenom jednosobnom stanu, sljedeće što su planirali da kupe je frižider, a sanjaju da jednog dana kupe kuću.

Chowdhury porodica iz Indije, koju čine otac Suresh (40) koji radi kao sakupljač voća, supruga Basanti (30) i njihovo četvero djece preživljavaju sa 29 dolara mjesečno.

Već deset godina žive u jednoj spavaćoj sobi izgrađenoj na potopljenom zemljištu. Zahvalni su na tome jer im je to jedino sklonište, a najveći im je problem udaljenost izvora za vodu. Omiljeni predmet u kući im je telefon, sljedeće što planiraju da kupe je parcela, a san da imaju pumpu za bušotinu.

Porodica Chowdhury

U Ukrajini živi porodica Sdambulyak, čiji mjesečni prihodi iznose 10.090 dolara. Svjatoslav (37) je biznismen, a sa ženom Viktoriom (33) imaju troje djece. Pet godina žive u četverosobnoj kući, planiraju da kupe auto, a sanjaju da proputuju cijeli svijet.

Porodica Sdambulyak

Mirza Islamović

Najnovije

MEĐUNARODNA ZAJEDNICA NA PREKRETNICI: Smjena Dodika ili produžetak agonije!

Prva, bh. entitet Republika Srpska nije subjekt međunarodnog prava niti može učestvovati u bilo kakvim interakcijama na međunarodnoj političkoj...