Komandant ISIL-K pokreta govorio za CNN: Talibani su pali pod utjecaj stranih sila

preporučujemo

Novinarka američkog CNN-a Clarissa Ward razgovarala je s jednim od vodećih komandanata terorističke grupe ISIL-K samo nekoliko sedmica prije terorističkog napada u Kabulu i nekoliko dana prije pada Kabula pod talibansku kontrolu.

Kako prenosi CNN, komandant ISIL-K organizacije pristao je da se razgovor obavi u jednom od kabulskih hotela. Iako je ova organizacija u suštini bila u sukobu s afganistanskom vojskom, ali i talibanima, komandant koji je izjavio da se zove Abdul Mannir rekao je kako neće biti problem da prođe sigurnosne provjere i stigne na razgovor u Kabul.

Da zaista nije ima problema prilikom dolaska, dokazao je tako što je svoj ulazak u grad snimao mobitelom gdje se vidi kako bez većih poteškoća dolazi u grad i prolazi ulicama kao i svi građani Kabula.

Tokom razgovora, Mannir je naglasio kako se ranije borio s talibanima, ali da su oni u međuvremenu pali pod utjecaj stranih sila.

“Radio sam s talibanima, ali oni i mi se ne slažemo kada su u pitanju uvjerenja i zbog toga sam se pridružio ISIL-u”, rekao je Mannir.

Ovaj komandant koji slovi za jednog od utjecajnijih u ovom pokretu, rekao je kako pod svojom kontrolom drži više od 600 boraca te da su smješteni u provinciji Kunar na granici s Pakistanom.

Na pitanje novinarke da li je glavni razlog neslaganja s talibanima način provođenja šerijata, Mannir je odgovorio potvrdno.

“Ne želimo implementirati planove stranih sila već isključivo šerijat. Ako se neko slaže s nama, onda je on naš brat. U suprotnom, pokrenut ćemo rat”, navodi komandant.

Također, Mannir je naglasio kako su se njegovi borci u više navrata borili protiv vojnih snaga Sjedinjenih Američkih Država.

“Da, u više navrata smo se borili s njima. U Kunaru su izvodili zračne napade i tu smo imali najviše sukoba”, ističe Mannir.

Ipak, Mannir nije želio odgovoriti na pitanje da li ova grupa sprema terorističke napade u drugim državama.

“Ja vam mogu dati samo one informacije koje su vezane za Afganistan, ne mogu pričati o drugim stvarima”, naveo je Mannir.

Na kraju kratkog razgovora, komandant ISIL-K organizacije je rekao kako je plan ove terorističke skupine čekati priliku i vršiti regrutaciju novih članova.

“Kada strane sile napuste Afganistan, moći ćemo nastaviti s našim vojnim operacijama”, rekao je komandant ISIL-K samo nekoliko sedmica prije samoubilačkog napada pripadnika ove grupe u Kabulu.

Najnovije

Evropski zvaničnici se oprostili od Merkel: Bez vas će EU biti kao Pariz bez Eiffelovog tornja

Njemačka kancelarka Angela Merkel broji posljednje dane na ovoj funkciji, a samit Evropske unije koji se jučer i danas...