Komandant ukrajinske vojske: Situacija na istočnom frontu je eskalirala, Rusi intenzivirali napade

Preporučujemo

Oleksandr Sirski, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine rekao je da je situacija na istočnim frontovima posljednjih dana značajno eskalirala zbog značajnog intenziviranja ofanzivnih operacija Rusije nakon predsjedničkih izbora.
Sirski je rekao da su Rusi aktivno napadali na frontovima Lyman i Bahmut uz jurišne grupe uz podršku oklopnih vozila.

Na frontu Pokrovsk, Rusi pokušavaju da probiju odbranu koristeći desetine tenkova i borbenih vozila pešadije.

- -

Sirski je to objasnio suhim vremenom, koje je učinilo većinu otvorenih površina dostupnim tenkovima.

On je rekao da je njegov prvi dan u zoni dejstva bio posvećen ovom frontu i preduzimanju svih neophodnih mjera za stabilizaciju situacije, povećanje efikasnosti ukrajinskih trupa i nanošenje maksimalnih gubitaka ruskim jedinicama.

“Ponovo se pojavilo pitanje postizanja tehničke superiornosti nad neprijateljem u visokotehnološkom oružju. Samo to će nam dati priliku da porazimo većeg neprijatelja i stvorimo uslove za preuzimanje strateške inicijative”, rekao je Sirski.

Drugim ozbiljnim problemom smatra pitanje poboljšanja kvalitete obuke vojnog osoblja, posebno pješadijskih jedinica, kako bi maksimalno iskoristili sve mogućnosti vojne opreme i zapadnog naooružanja.

Najnovije

Islamska zajednica u BiH osudila izjavu Nešića i sramnu kampanju protiv usvajanja Rezolucije o Srebrenici

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje sramnu kampanju koju vode političke, akademske, medijske, a, nažalost, i neke vjerske...