Komšić otvoreno: Nije mi politički ćeif poraziti Čovića, ali jeste cilj, idem u rat protiv podjele ove zemlje

Preporučujemo

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić u Pressingu na N1 govorio je o razlozima svog kandidiranja za člana Predsjedništva BiH.

“Moja ambicija da se ja kandidujem jeste da zaustavim ovu histeriju koja dolazi od HDZ-a. To je moja ambicija. Dragan Čović je personifikacija, vođa te priče, da zaustavim tu histeriju. Dosta ljudi, ne može ovako više. Evo vidite da ne može. Šta god da uradite, kakav god vi da sistem smislite, da cjepkate, dijelite, ucjenjujete, prijetite, neće moći, neće moći. Doći će nek, ne moram to biti ja, uvijek će se pojaviti neko ko će se boriti protiv toga”, kazao je Komšić za N1.

“Nije mi politički ćeif da porazim Čovića, ali jeste cilj. Nije meni ćeif da se bilo s kim svađam. Gledam da izbjegnem svađe koliko god mogu. Ali kad se dotjera car do duvara, onda mi kažu da moram popiti apaurin. Ja ne idem u lični rat s Čovićem, idem u rat protiv koncepta podjele ove zemlje. Nije to stvar granica, fizičke podjele, nego podjele u glavi”,naveo je Komšić.

Čije ste glasove uzeli?

“Neću da uđem na taj teren, neću mentalno da uđem na teren da ljude gledam kao Bošnjake, Srbe ili Hrvate. To su moji sugrađani, neću da ulazim na taj teren. Ne dam da me uvuku na taj teren, baš me briga koliko je tu bilo Bošnjaka, Srba, Hrvata, ateista, Jevreja, Roma, koga god. šta je tu problematično? Ja ne razumijem tu logiku, non stop me pokušavaju uvući na taj teren a ja neću to. Nisam tako vaspitan. Bez obzira šta ko misli u ovoj zemlji, ne prihvatam tu logiku i neću da je prihvatam. Najvažnija je stvar da smo mi svi Bosanci i Hercegovci, u taj identitet stane sve. Zato mi nije važno ko je glasao za mene. Što ne brojite Jevreje, Rome, one koji se izjašnjavaju kao Eskimi, vanzemaljci? Na kraju krajeva, zar nije pozitivna stvar kad bi se tako gledalo”, kazao je on.

Kako je naveo, rezultat iz 2010. se ne može ponoviti.

“To je moje mišljenje. Bez obzira što sam ja izašao iz SDP-a, ima tu u dobroj mjeri SDP-a. To je bio takav trenutak, vidjelo se odmah da je to jedan talas koji sve nosi. ,Ja zaista mislim da građene BiH nisam izdao u dva mandata u predsjedništvu. Radio sam ono što mi UStav dopušta, ne mogu mimo Ustava. Ja vam ne mogu obećati 100.000 radnih mjesta, to ne može član Predsjedništva”, kazao je on.“Da sam samo ja branio BiH, ne bih je odbranio. Branilo je puno ljudi iz mnogih stranaka, i iz HDZ-a su branili ovu zemlju. Zato mi je enigma šta danas hoće, HDZ je tu direktniji. SDA se busa u prsa da je ovo multietična država i kad god treba da to ispoštuje, isporuči Draganu Čoviću sve što želi. Sjetite se 2014. i 2015. godine, sjetite se Novalićeve izjave da su “to hrvatska preduzeća”. Čisto sumnjam da vrijeđam ijednog borca za BiH kada ovo kažem”, poručio je Komšić.

(Index.ba)

Najnovije

Netanyahu: Ovo je početak kraja Hamasa

Izraelski premijer kaže da su se proteklih dana desetine boraca Hamasa predali izraelskim snagama. - Oni polažu oružje i predaju...