Komšić razgovarao sa Swobodom i Marchlom

preporučujemo

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se s Hannesom Swobodom, predsjednikom Međunarodnog instituta za mir iz Beča, bivšim predsjednikom grupe socijalista u Evropskom parlamentu, i s Gerhardom Marchlom, šefom Odjela za Evropu u Institutu Karl Renner, političkoj akademiji Socijaldemokratske partije Austrije, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Tokom sastanka, razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na izazove u vezi sa aktivnostima iz manjeg bh. entiteta, koje prijete rušenjem ustavnog poretka Bosne i Hercegovine.

Sagovornici su se složili da odgovor na prijetnje rušenjem ustavnog poretka Bosne i Hercegovine mora proći kroz legalizam postupaka te da su jedino institucije države te koje moraju dati odgovor na svaki pokušaj rušenja ustavnog poretka BiH.

Razgovarano je i o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine te potcrtano da se te izmjene, i zbog BiH i zbog evropske perspektive BiH, moraju provoditi u okviru implementiranja presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Sastanku je prisustvovala i grupa mladih istraživača sa zapadnog Balkana, koji su posjetili Sarajevo, Jajce i Mostar, gdje su se sastali s nizom domaćih i međunarodnih zvaničnika, predstavnika nevladinih organizacija, akademske zajednice i privrede.

Pročitajte:  ŽELJKO KOMŠIĆ O DODIKOVOM PADU U AMBIS: "Alarmi su upaljeni. Sve češće se i u političkim krugovima i u ozbiljnim medijima na Zapadu govori o..."

Najnovije

SBiH: Svi rudari trebaju biti uposlenici Elektroprivrede koja ne treba da kupuje ugalj od rudnika čiji je vlasnik

Glavni odbor Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) na jučerašnjoj konstituirajućoj sjednici u Tuzli, osim što je izabrao novo...