- Advertisement -

Konaković i ambasador Ferguson: Britanska ambasada i IFC pomogli ekonomsku stabilnost KS

Preporučujemo

Rezultati provedbe projekata finansiranih iz Fonda za dobru upravu britanske vlade koji su u protekle tri godine provođeni u oblasti poboljšanja poslovne klime, reforme javne uprave, te jačanja finansijskog sektora kako u Kantonu Sarajevo tako i u cijeloj Bosni i Hercegovini, bili su povod današnjeg sastanka premijera KS Elmedina Konakovića sa britanskim ambasadorom u Bosni i Hercegovini Edwardom Fergusonom te šefovima programskih fondova Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Richardom Dewdneyem i Melindom Simmons.

“Mi u svom radu najveću pažnju pored dobre uprave i privrednog razvoja posvećujemo borbi protiv korupcije, unapređenju poslovnog okruženja, reformama pravosuđa, bankarskog sektora i energetike, te jačanju vladavine prava i podrške nezavisnosti medija”, kazala je na početku ovog sastanka Simmons.

Premijer Konaković je rekao kako može sa zadovoljstvom konstatovati da je Vlada KS u saradnji sa Britanskom ambasadom i IFC-om, članicom grupacije Svjetske banke uspješno realizovala vrlo važne projekte koji se odnose na ekonomske reforme, a koje su, između ostalog, doprinijele i trenutnoj ekonomskoj stabilnosti.

“Kanton Sarajevo uplati 2,7 milijardi indirektnih poreza, što je za oko milijardu KM više nego što uplati Republika Srpska”, naglasio je Konaković.

Dodao je i kako se u Sarajevu otvaraju nova mala preduzeća, kao i da se uvom trenutku bilježi 10.000 novouposlenih u realnom sektoru dok se broj uposlenih u javnoj upravi paralelno smanjuje.

Upoznao je goste kako je Budžet za 2018. godinu najveći u historiji Kantona Sarajevo i uglavnom je usmjeren na finansiranje kapitalnih projekata. Novac će biti investiran u otvaranje novih škola, zdravstvenih ustanova, izgradnju saobraćajnica i sl. Istakao je i značajan napredak koji je ostvaren kroz usvajanje Zakona o prostornom uređenju i građenju čime je omogućeno da se se u roku od 15 dana dobije potrebna dokumentacija za investiranje u ovoj oblasti.

Tokom sastanka, ambasador Ferguson je pohvalio rad Tima za borbu protiv korupciju te istakao kako bi njihov način rada trebao biti primjer i ostalim kantonima u Federaciji BiH.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Zbog održavanja povorke ponosa potpuno ili djelimično obustavljanje saobraćaja: Evo kako će se danas odvijati javni prijevoz u Sarajevu

Zbog održavanja Treće bh. povorke ponosa danas u periodu od 12 do 21 sat će u određenim ulicama u...