Konaković i ambasador Ferguson: Britanska ambasada i IFC pomogli ekonomsku stabilnost KS

Preporučujemo

Rezultati provedbe projekata finansiranih iz Fonda za dobru upravu britanske vlade koji su u protekle tri godine provođeni u oblasti poboljšanja poslovne klime, reforme javne uprave, te jačanja finansijskog sektora kako u Kantonu Sarajevo tako i u cijeloj Bosni i Hercegovini, bili su povod današnjeg sastanka premijera KS Elmedina Konakovića sa britanskim ambasadorom u Bosni i Hercegovini Edwardom Fergusonom te šefovima programskih fondova Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Richardom Dewdneyem i Melindom Simmons.

“Mi u svom radu najveću pažnju pored dobre uprave i privrednog razvoja posvećujemo borbi protiv korupcije, unapređenju poslovnog okruženja, reformama pravosuđa, bankarskog sektora i energetike, te jačanju vladavine prava i podrške nezavisnosti medija”, kazala je na početku ovog sastanka Simmons.

- -

Premijer Konaković je rekao kako može sa zadovoljstvom konstatovati da je Vlada KS u saradnji sa Britanskom ambasadom i IFC-om, članicom grupacije Svjetske banke uspješno realizovala vrlo važne projekte koji se odnose na ekonomske reforme, a koje su, između ostalog, doprinijele i trenutnoj ekonomskoj stabilnosti.

“Kanton Sarajevo uplati 2,7 milijardi indirektnih poreza, što je za oko milijardu KM više nego što uplati Republika Srpska”, naglasio je Konaković.

Dodao je i kako se u Sarajevu otvaraju nova mala preduzeća, kao i da se uvom trenutku bilježi 10.000 novouposlenih u realnom sektoru dok se broj uposlenih u javnoj upravi paralelno smanjuje.

- -

Upoznao je goste kako je Budžet za 2018. godinu najveći u historiji Kantona Sarajevo i uglavnom je usmjeren na finansiranje kapitalnih projekata. Novac će biti investiran u otvaranje novih škola, zdravstvenih ustanova, izgradnju saobraćajnica i sl. Istakao je i značajan napredak koji je ostvaren kroz usvajanje Zakona o prostornom uređenju i građenju čime je omogućeno da se se u roku od 15 dana dobije potrebna dokumentacija za investiranje u ovoj oblasti.

Tokom sastanka, ambasador Ferguson je pohvalio rad Tima za borbu protiv korupciju te istakao kako bi njihov način rada trebao biti primjer i ostalim kantonima u Federaciji BiH.

Najnovije

Horde zla parolom prozvale policiju zbog zabrane navijačima Borca

Navijači Sarajeva Horde zla tokom drugog poluvremena utakmice na Koševu, gdje gostuje Borac, istakli su kratku parolu. "Najlakše zabranit'...", pisalo...