Konferencija u Sarajevu: Sindikati u BiH između povjerenja i ogorčenja radnika

Preporučujemo

Gotovo 60 posto ispitanika istraživanja koje je obuhvatilo skoro 5.000 ljudi smatra sindikat netransparentnom organizacijom, saopćeno je uoči konferencije “Sindikati u BiH između povjerenja i ogorčenja radnika” u Sarajevu, javlja Anadolija.

Cilj konferencije bio je otvoriti konkretne razgovore o budućnosti sindikalnog pokreta u BiH.

Učesnici konferencije bili su predstavnici sindikata, eksperti i analitičari koji su razgovarali o (ne)povjerenju radnika u sindikat i o svakodnevno sve većim greškama sindikata zbog kojih se svakim danom sve više udaljavaju od radnika.

Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, u izjavi za medije kazala je kako je ovaj sindikat već osmu godinu obilježava 29. april kao svoj dan.

“Dva su razloga za to. Prije svega, na listi međunarodnih praznika i dana nema niti jedan dan koji je rezervisan za trgovce i trgovinu. Drugi razlog je upravo činjenica da je 1. maj, kao dan kada bi sindikati trebali artikulisati zahtjeve vezano za radnička prava , afirmisati svoju borbu, nažalost praznik koji se još uvijek u ovoj zemlji slavi. Međutim, i tu na sceni imamo svojevrsnu segregaciju jer taj praznik slavi samo dio radnika ove zemlje, a za radnike u privatnom sektoru, za njih je to i dalje normalan radni dan”, istakla je.

Profesorica Alisa Mujkić rekla je da, prema istraživanjima, 59% ispitanika ankete smatra da je Sindikat pod uticajem stranaka.

Ekonomski analitičar Damir Miljević rekao je kako je kupovna moć BiH najlošija u regiji, te da je značaj trgovine i usluga u našoj zemlji podcijenjen.

Dodao je kako je položaj radnika izuzetno loš, uz niske plate i nerijetko rad na crno ili sivo.

Najnovije

Bliži se kraj egzodusu, ko je pobjegao, pobjegao je? “Nakon referenduma Kremlj ide korak dalje”

Ruski nezavisni portal Meduza, koji djeluje iz inostranstva, javlja da ruske vlasti planiraju zatvoriti granice za muškarce u dobi...