Kordićev prijedlog uznemirio porodice ukopanih šehida u Liska haremu

Preporučujemo

Izmještanje posrtmnih ostataka, većinski muslimanskih šehida, iz Liska harema ponovo je tema koja se proteže na Gradskom vijeću Mostar. Dok porodice oštro osuđuju ovakav potez, gradske vlasti od ove lokacije žele napraviti park. Zbog višegodišnjeg polemisanja oko ove teme Liska harem sada izgleda potpuno zapušteno i postalo je mjesto gdje su skupljaju psi lutalice.

Tajmi Demić otac je ukopan u Liska haremu ratnih devedesetih godina. Ponovo pokretanje starih bolnih rana iz rata smatra potpuno nepotrebnim i neshvatljivim. Ovo nije prvi put da politike koje vode Mostar nastoje kroz bolne teme prikupljati određene poene. I dok politika za svoj cilj ne bira sredstva, Tajma kaže da nikada neće pristati na to da posmrtni ostaci njenog oca budu uklonjeni sa ove lokacije.

„Sramotno je da se uopće ta tema stavi na dnevni red. Da se opet bude traume i diraju naše rane radi nečijih političkih interesa ili ličnih. Mene ne zanima zbog čega se to ponovo potaklo. Zaista je sramotno da nakon 30 godina ljude koji su dali živote za ovaj grad, za ovu zemlju o njihovim kostima da preklamate kao da je to nešto usputno.“

Tokom agresije Mostara ljudi su Liska haremu prisilno ukopavani zbog mrtvačnice kojoj je ovo bila najbliža lokacija. I sada, 30 godina poslije, umjesto pristojnog spomenika herojima Mostara koji leže ovdje pominje se izgradnja parka. Prijedlog je to konkretno gradonačelnika Marija Kordića koji je ovu inicijativu iznio u sklopu prijedloga izmjene kontroverznih naziva ulica u Mostaru.

„Da se u parku koji sad izgleda, složit ćete se sa mnom svi, poprilično čudno, jedno groblje koje je formirano ad hoc, uz koje prolaze nam turisti i vozila. Pretpostavljam da se svako ko ne zna povijest i priču Mostara dobro čudi – kakvi su ovo divljaci da to nije zaštićeno i obilježeno i da psi lutalice hodaju ovim grobljem. Imamo ozbiljan problem“, obrazložio je Kordić svoj prijedlog.

Ideja gradonačlenika je da se na lokalitetu Liska harema, između ostalog, svim civilnim žrtvama rata Mostara postavi spomenik, što je, prema tvrdnjama Kordića, dobilo podršku istoimenog udruženja. Iz udruženja su nam potvrdili da je podrška iskazana samo u slučaju ako porodice pristanu, te da su za ovaj spomenik predlagali druge lokacije. Iz mostarske opozicije kažu da priča kako je u prostornom planu ovdje ucrtan park ne pije puno vode.

„Sama priča kako je razlog neki prostorni plan gdje je to ucrtano kao park je bizarna zato što smo do sada napravili više puta izmjenu prostornog plana tako da bismo mogli napraviti ovdje izmjenu prostornog plana i ovo mjesto proglasiti grobljem, odnosno haremom“, navodi Arman Zalihić, vijećnik SDP-a u Gradskom vijeću Mostara.

Ipak, porodice čiji se najmiliji nalaze ovdje, žele poručiti da ne tjeraju nikakav inat, te da žele njegovati kulturu sjećanja.

„Ovo mjesto je simbol otpora nekog novog Mostara. Svi bismo voljeli da je ovdje park i sve najljepše, ali ne možemo zaboraviti ono što je bilo. Moramo ići naprijed ali ne možemo zaboraviti što je bilo“, poručuje Tajma Demić.

Dokle god gradska vlast bude inzistirala na tome da otvara teme koje su još prije 30 godina trebale biti okončane, građani se ni ne mogu nadati promjenama. Od Partizanskog spomen-groblja isto se spominjalo uređenja parka, što ovaj grad samo vraća u daleku prošlost punu podjela.

Najnovije

Biden poslao poruku jedinstva s muslimanskim zajednicama u SAD-u

Američki predsjednik Joe Biden uputio je poruku jedinstva s muslimanskom zajednicom protiv ubistva muslimana u gradu Albuquerqueu, u saveznoj...