Ruski naučnik preminuo dva dana nakon hapšenja zbog izdaje države

Preporučujemo

Umro je ruski naučnik koji je prošle sedmice uhapšen u Sibiru pod sumnjom za državnu izdaju. On je prije smrti prebačen u Moskvu uprkos tome što boluje od uznapredovalog karcinoma pankreasa, rekao je njegov advokat.

Naučnik Dmitrij Kolker odveden je u moskovski zatvor Lefortovo, rekao je advokat Aleksandar Fedulov, piše Reuters.

“Umro je jučer. Sutra ćemo podnijeti prijavu zbog njegovog pritvora”, rekao je on.

Kolkerova porodica rekla je prošle sedmice da su ga iz bolnice u sibirskom gradu Novosibirsku, gdje su ga hranili preko sonde, odveli na let za Moskvu od službenika FSB-a.

Kolker je bio doktor fizike i matematike. Porodica je rekla da je optužen za saradnju sa bezbjednosnim službama u Kini, gdje je ranije držao naučna predavanja.

U subotu je državna novinska agencija TASS saopćila da je Rusija uhapsila drugog naučnika u Novosibirsku pod sumnjom za državnu izdaju. Nije jasno da li su ova dva slučaja povezana.

Nekoliko ruskih naučnika uhapšeno je i optuženo za izdaju posljednjih godina zbog navodnog prosljeđivanja osjetljivog materijala strancima. Kritičari Kremlja kažu da hapšenja često potiču iz neosnovane paranoje.

Za državnu izdaju predviđena je kazna do 20 godina zatvora.

 

Najnovije

Brod natovaren kukuruzom koji je isplovio iz Ukrajine stigao u tursku luku Derinče

Brod "Polarnet" koji je pod turskom zastavom iz ukrajinske luke Černomorsk isplovio natovaren kukuruzom, uplovio je u luku Derinče,...