Korisnici Facebooka upozoreni na novu, opasnu prevaru

Preporučujemo

Milijarde korisnika Facebooka upozoreni su na novu prevaru u kojoj hakeri kradu i osobne podatke i novac, tvrdnjom da je neko koga poznajete – umro.

Prevara počinje direktnom porukom hakera koji se predstavlja kao prijatelj, a koja glasi ‘pogledaj ko je upravo umro’, te šalju link na nešto što izgleda kao novinarski tekst. Poruka također može sadržavati izraze kao što su “ovo je tako tužno” ili “znam da ga poznaješ” kako bi prevarili korisnika da pomisli da poznaje tu osobu.

Od žrtava se potom traži da upišu svoje korisničko ime i lozinku za Facebook kako bi pročitali članak o navodnoj smrti. Na linku lažne vijesti zapravo se nalazi zlonamjerni softver koji prevarantu omogućuje pristup podacima za prijavu korisnika Facebooka te drugim ličnim podacima.

Žrtvi se tada zaključava pristup profilu (mnogi su tako već izgubili Facebook profile), koji preuzima haker kako bi istu poruku poslao svima na njihovoj listi prijatelja. Prevaranti tada kradu sve lične podatke, uključujući adrese e-pošte, broj telefona i datume rođenja – svi se podaci koriste za provalu u račune koji nisu na Facebooku. Još važnije, ako se na računu nalaze i bankovni podaci ili slični financijski podaci, hakeri mogu ukrasti korisnikov novac.

Iako se phishing prijevara uglavnom pojavljuje na Facebooku, stručnjaci također upozoravaju da se može pojaviti u e-mailu ili tekstualnoj poruci.

Stručnjaci, piše Daily mail, savjetuju korisnicima da izbjegavaju klikanje na linkove u porukama koje se čine sumnjivima, a kada su u nedoumici, da kratko razgovaraju s prijateljem kako bi otkrili da li je zaista riječ o toj osobi ili je u pitanju prevarant.

Ako smatrate da se nešto čudno dešava s vašim profilom, promijenite lozinku što je prije moguće.

Australci su potvrdili da su već u 2023. izgubili više od 11,5 miliona dolara zbog krađe identiteta; u 2022. godini je, pak, bilo 74.567 prijava phishing prevara u ukupnom iznosu od 24,62 miliona dolara.

Prevara ‘pogledaj ko je upravo umro’ pridružuje se nizu drugih hakerskih trikova osmišljenih da ukradu novac korisnika. Phishing prijevare pokušaji su prevaranata da vas lažima navedu na davanje ličnih podataka kao što su podaci za prijavu, adrese e-pošte, datumi rođenja, brojevi bankovnih računa, lozinke i brojevi kreditnih kartica

Najnovije

Smajić o blokadama i ucjenama u Parlamentu BiH: Korektno bi bilo da kažete da vladajuća koalicija ne postoji kako građani ne bi više bili...

Dom naroda Parlamentarne skupštine (PS) Bosne i Hercegovine (BiH) na današnjoj sjednci nije usvojio izmjene tri zakona jer su...