Košarac: Nije korektno da Mektić oponira Vučićevim stavovima

Preporučujemo

Vrlo je neozbiljno Mektićevo oponiranje stavovima predsjednika Srbije, rekao je za Vijesti.ba Staša Košarac, poslanik u PS BiH komentarišući tvrdnju ministra bezbjednosti Dragana Mektića koji je rekao da su državni organi Srbije negirali postojanje dokumenta ili naloga za hapšenje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, a koji je navodno došao od strane Saveza za promjene.

– Predstavnici Saveza za promjene održali su danas pres konferenciju na kojoj su ponovili svoje tvrdnje vezane za paravnojne jedinice, podmetanje državnim organima Srbije navodnih naloga za hapšenje predsjednika RS. Kako ste vidjeli njihov današnji nastup?

- -

KOŠARAC: Јoš jedanput su potvrdili da su političke marionete u rukama drugih izražavajući potrebu da napadaju predsjednika Republike Srpske koji ima i ustavni i izborni kapacitet i ima podršku birača u Republici Srpskoj, adekvatne i dobre politike za sve građane Republike Srpske. I dalje su u borbi protiv predsjednika Srpske, a ja mogu da kažem da ono što predsjednik iznosi u javnost, svi tako mislimo da je njihova politika potpuno destabilizirajuća za Republiku Srpsku, da oni pokazuju poltronski odnos prema političkom Sarajevu.

Današnje njihovo obraćanje je klasična predstava za javnost. Pokušajavaju da se prikažu kao ljudi koji štite interese RS-a, a kad su god imali priliku u prethodne tri godine da pokažu politički kapacitet u očuvanju interesa RS-a, oni to definitivno nisu učinili i za to postoji niz argumenata, od verifikacije popisa stanovništva do njihovog suzdržanog glasanja jer su prvi put prošli izvještaji o radu Tužilaštva za 2016.godinu a mi znamo kakav je stav kada je u pitanju Tužilaštvo BiH. Pokušavaju da izazovu emocije kod određenog dijela populacije.

– Međutim osjetili su se uvrijeđenim zbog prozivki o navodnim poturicama. Kazali su da je to degutantno od predsjednika RS-a posebno u kontekstu Mirka Šarovića koji je,, kako navode bio hapšen od NATO snaga. Pandurević je sinoć kazala da je Dodik insistirao od OHR-a da se smijeni gospodina Šarović svojevremeno?

KOŠARAC: Prije svega ću reći da bošnjački narod ima svoju dimenziju i da mi iz SNSD-a nemamo ništa protiv bošnjačkog naroda niti protiv građenja dobrih odnosa, međutim itekako imamo primjedbe na određene politike koje dolaze od predstavnika bošnjačkog naroda i mi nemamo problem da to kažemo. Što se tiče hapšenja koja su bila nekada, ne bih ja rekao da je tu neko bio hapšen zbog patriotizma. Šarović nije bio hapšen zbog patriotizma nego zbog nekih drugih stvari. Miješati danas patriotizam i neke stvari nije korektno. Јasno je da se oni pokušavaju dodvoriti biračima jer u posljednje tri godine nisu ništa uradili za RS, osim što su dobro pratili politiku Bakira Izetbegovića.

- -

– Kako komentarišete tvrdnju ministra Mektića da su državni organi Srbije negirali psotojanje dokumenta ili naloga za hapšenje predsjednika RS-a a koji je došao od strane Saveza za promjene?

KOŠARAC: Јa bih rekao nešto sasvim drugo. Mislim da je predsjednik Vučić ozbiljan političar i vrlo je nekorektno od strane ministra Mektića da oponira tvrdnji predsjednika Srbije.

– Ali Vi vjerovatno smatrate da su i institucije Republike Srbije ozbiljne?

KOŠARAC: Predsjednik Srbije nije neozbiljna politička ličnost.

– Naravno.

KOŠARAC: Prema tome, vrlo je neozbiljno Mektićevo oponiranje stavovima predsjednika Srbije a sa druge strane ja moram da podsjetim na ublažavanje onog dođaja kada je u pitanju napad na tada predsjendika Vlade Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima. Јa mislim da su tada morale biti vidljivije strukture koje dolaze iz tzv. Saveza za promjene.

– Јe li dokazano ko je napao gospodina Vučića? Zašto pretpostavljate da su neki Bošnjaci ako za to nema nikakvih dokaza? Možemo tako sada reći i da je Vučić doveo svoje ljude da ga “napadnu” zbog političkog marketinga?

KOŠARAC: Nisam ja to rekao.

– Niste, ali isto tako tvrdite obrnuto.

KOŠARAC: Mislim da su bezbjednosne institucije morale da utvrde ko je, ja ne prejudiciram ko je, ali hoću da kažem da nije korektno za jednog ministra koji dolazi iz Republike Srpske da na takav način javno oponira stavovima predsjednika Srbije.

Najnovije

Hutba povodom Dana Armije RBiH: Imati svoju državu i slobodu neprocjenjivo je blago

  U hutbi Rijaseta Islamske zajednice povodom Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine, koju je napisao bataljonski imam Ammar ef....