Kosovski premijer Haradinaj: Onaj ko priča dobro o Miloševiću nije dobrodošao

Preporučujemo

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je za hrvatsku RTL televiziju da govor predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na Kosovu u kojem je pozitivno govorio o Slobodanu Miloševiću ne doprinosi pomirenju i uspostavljanju boljih odnosa Beograda i Prištine.

“Na Kosovo nije dobrodošao niti jedan gost koji priča dobro o Miloševiću. To nije u redu. Ali Vučić je spomenuo Miloševića. Zato kažem da to nije uredu. Takav govor ne doprinosi pomirenju i uspostavljanju boljih odnosa između Kosova i Srbije, kao i rješavanju pitanja priznavanja”, izjavio je Haradinaj upitan o Vučićevoj posjeti Kosovu i govoru u kojem je Miloševića opisao kao “velikog lidera Srbije”.

Premijer Kosova je ocijenio da odnosi zvaničnog Beograda i Prištine “još nisu prijateljski”.

Na pitanje zašto je Vučiću dozvoljen dolazak na Kosovo, Haradinaj je odgovorio da Kosovo želi da bude otvoreno, da će to biti i dalje, posebno zbog toga što “cilja na to da bude članica Evropske unije i NATO”.

“Zbog toga se držimo tih nekih pravila da su svi dobrodošli, ali poruke su tu svakako bitne. Nije u redu da se na Kosovu priča dobro o Miloševiću. To nije dobar znak”, rekao je Haradinaj i negirao da je bilo pritisaka iz međunarodne zajednice da se Vučiću dopusti dolazak.

Upitan o ideji razmjene teritorija, on je istakao da to nije jedno od mogućih rješenja, prenosi N1.

“Ove granice nisu baš najpravednije, ali s ovakvim su granicama završili ratovi. Otvaranje granica označilo bi novi rat. Ja kao predstavnik Kosova i Albanaca nisam spreman za novi rat za teritoriju”, poručio je Haradinaj.

Na pitanje o Preševu, premijer je rekao da je to teritorija Srbije i da je “to istina”.

Upitan je li predsjednik Kosova Hašim Tači prekoračio ovlaštenja izjavom o korekciji granica, Haradinaj je rekao da se “to može gledati kao odgovor na retoriku Beograda”.

Oni su često spominjali i podjelu i sjever Kosova, pa predsjednikova retorika o Preševu, može da se sagleda u tom pravcu. Inače, ja sam dao do znanja i njemu i kolegama u zemlji da je ovo odluka nacije i ovo što je dostignuto u Kosovu nije imovina jednog od nas, ni predsjednikova, ni moja i niko se ne sme igrati sa granicama Kosova. Iza toga stojim čvrsto”, naglasio je kosovski premijer.

Upitan kada očekuje da Srbija prizna samostalnost Kosova on je odgovorio da se to već dogodilo, a u prilog tome, rekao je, govori i činjenica da za svaku posjetu mora da se traži dozvola kosovskih vlasti.

“Otvoreni smo za te bilateralne odnose do priznanja, a to bi trebalo da se desi što prije”, naveo je Haradinaj za RTL.

Najnovije

Do 11 sati u Kantonu Sarajevu glasalo 57.214 birača, evo kako se glasa po Općinama

Od 276.608 birača koji su glasali do 11 sati na biralištima u FBiH, iz Kantona Sarajevo je 57.214. Od devet...