Krenuo val poskupljenja: Skočile cijene brašna, slijede pekarski proizvodi

preporučujemo

Početak godine u Bosni i Hercegovini u znaku je novog vala poskupljenja. Brašno je poskupjelo za 30 posto, a očekuje se i rast cijena pekarskih proizvoda. Rast cijena brašna neće se zaustaviti na ovome, a glavni razlozi za to su poskupljenje električne energije i rekordne cijene pšenice na burzama.

Nova godina donijela je i nova poskupljenja brašna, pa tako vrećica od 25 kilograma sada košta od 24 do 26 maraka. Mlinari najavljuju da je to samo početak.

– Za mjesec dva dana je pretpostavljam da se primičemo granici od 30 KM po vrećici, to će se vjerovatno do maja desiti, sad mlinari to rade postepeno, kako dolazi skpulja sirovina i cijene se dižu, za očekivanje je da svi krenu pomalo da diže, marka po vrećici, pa za mjesec opet marka – kaže predsjednik Udruženja mlinara RS Zoran Kos.

Nakon brašna, poskupit će i pekarski proizvodi.

Pored svih ostalih poskupljenja repromaterijala moraće doći do korekcije pekarskih proizvoda”, ističe predsjednik Udruženja pekara regije Bijeljina Radenko Pelemiš.

Kako objašnjavaju mlinari i pekari, glavni razlog za poskupljenje je rast cijene električne energije, ali i rekordne cijene pšenice na berzama.

Novo poskupljenje samo je još jedan u nizu udara na džep građana. Dok je prosječna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini 1020 KM, sindikalna potrošačka korpa iznosi 2.101 KM, pa je lako izračunati kupovnu moć prosječnog potrošača.

– Polovina je ono što se računa u potrošačku korpu sigurno san za većinu građana, ne samo u RS, nego i cijeloj BiH s obzirom na plate i penzije. U svakom slučaju očekujemo još poskupljenja, ovo je tek prvi korak – izjavio je predsjednik Udruženja potrošača Zvono Jovan Vasilić.

Ako je suditi po tome kako je počela, u ovoj godini mogle bi se obistiniti crne prognoze ekonomista.

– Naša ekonomija je potrošačka nije proizvođačka i 90 % budžeta se formria iz PDV i vlada sigurno neće biti toliko agilna da sprečava poskupljenja. Vlada ne može ni da interveniše jer intervenište putem robnih rezervi, a mi nemamo robne rezerve – kaže ekonomista Aleksa Milojević.

Više u prilogu BHRT-a.

Najnovije

BiH među tri najgore zemlje u Europi po Indeksu percepcije korupcije za 2021.

Po ovogodišnjem Indeksu percepcije korupcije (Corruption Perception Index – CPI) Bosna i Hercegovina zauzela je treće najgore mjesto u...