- Advertisement -

Krizni štab FBiH predlaže kraći period izolacije i samoizolacije

Preporučujemo

Krizni štab Federalnog ministarstva predlaže smanjenje perioda izolacije, pod određenim uvjetima, pacijentima zaraženim koronavirusom, kao i perioda samoizolacije osobama koje su u bliskom kontaktu sa zaraženima.

Za ovu drugu kategoriju je tokom današnje sjednice Kriznog štaba predloženo da samoizolacija traje deset dana ako osobe nemaju potpuni vakcinalni status. U slučaju da su potpuno vakcinisane, samoizolacije nema do eventualne pojave simptoma, ali nošenje maske i odgovorno ponašanje je potrebno.

Deset ili sedam dana izolacije
Osobama pozitivnim na koronavirus, koje nisu potpuno vakcinisane, preporučeni period izolacije je desetodnevni, ali može trajati i sedam dana ako test na koronavirus tada bude negtivan. Potpuno vakcinisanima, a zaraženima, predložena je izolacija od sedam dana, odnosno pet u slučaju negativnog testa.

Prijedloge Kriznog štaba potvrđuje Federalna vlada.

Goran Čerkez iz Federalnog ministarstva zdravstva ističe da je prerano prihvatiti stav o manjoj ubojitosti koronavirusa soja ‘omikron’ jer je u protekloj sedmici, u Federaciji Bosne i Hercegovine, preminulo 135 osoba; posebno je veliki broj starijih ljudi i hroničnih bolesnika koji nisu vakcinisani.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Kupovina vremena – Radmanović ‘nije vidio HDZ-ov prijedlog’, razmatrat će se na julskoj sjednici

Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona koji su predložili delegati HDZ BiH i koji je već usvojen u Domu...