Kuda plovi taj broj: SDP u Mostaru ne zna ni šta bi sa sobom, a kamoli sa NiP-om, razgovaraju sa SDA, a žele “sve”

Preporučujemo

Članovi SDP-a rijetko znaju na čemu su. Možda bi oni i znali, ali kud plovi brod Nermina Nikšića, a pogotovo kuda će otploviti to ni kapetan duge političke plovidbe ne zna.

Još posebno, kada su turbulencije malo dalje od centrale, iako ne toliko daleko, u Hercegovini, odakle i dolazi aktuelni premijer FBiH.

- -

Svi oni koji iole prate politiku vjerovatno nisu „profulili“ info od prije nekoliko dana da je održan sastanak mostarskih organizacija SDP-a i SDA. Naravno, vode se razgovori, ne pregovori, a dogovora nema, kako to vole upakovati SDP-ovci u svoji postovima na društvenim mrežama.

„Iako se u javnosti pojavio se spin o pregovorima, dužni smo jasno naglasiti da se nije radilo ni o kakvim pregovorima. Sastanak je realiziran isključivo na zahtjev novoizabranog rukovodstva mostarske SDA, te na njemu nisu ni razmatrani niti postignuti bilo kakvi konkretni dogovori o predizbornim odnosima. SDP Mostar smatra da komunikacijska kultura dijaloga i međusobno uvažavanje mora postati standard političkih odnosa, jer samo tako možemo ojačati demokraciju u našem gradu i zajednički ponuditi građanima vrijednosti lokalne politike kakvu zaslužuju.

Kada je u pitanju SDP Mostar, javnost je već ranije potpuno transparentno upoznata kako je Gradski odbor SDP BiH Mostar usvojio odluku da iz dobro poznatih iskustava prethodnih lokalnih izbora, SDP ne želi ulaziti u nikakve predizborne koalicije sa NES i SDA. U tom kontekstu smatramo da svi razgovori i javne špekulacije o toj temi odmah mogu prestati. Predstavnici SDP-a na sastanku uputili su poziv rukovodstvu SDA da zajednički radimo na sprečavanju izbornih manipulacija i krađa, kako bi građani Mostara konačno imali priliku sudjelovati na poštenim izborima”, saopštili su iz SDP-a Mostar.

Ali, i od jednih i od drugih “naučili” smo svašta u ove skoro 34 godine otkako je „demokratija“ zakucala na naša vrata.

- -

Kažu da „razgovori i javne špekulacije o toj temi mogu odmah prestati“. Hoće, ali samo kada nam daju povoda da možemo zaključiti priču. A ne daju. Situaciju – koja se podgrijava, a polako će, kao i temperatura zraka ići prema „nesnosnoj“ kako se približavaju lokalni izbori – dodatno usložnjavaju priče koje stižu iz Mostara. A prema kojima je sve moguće, pa čak i donedavno nezamisliva koalicija SDA i NiP-a.

 

U stranci Elmedina Konakovića nezadovoljni su činjenicom da SDP-ovci sebe u „Trojci“ vide kao one kojima bi trebale pripasti najjače pozicije. Ostavimo po strani istinu da SDP i NiP nisu jedno za drugo ni na jednom nivou, ali izgleda da su mislili da je za sreću potrebno troje, pa su priključili i Našu stranku. Za SDP ni u ovom odnosu snaga dogovora nema ni blizu, ali bi do polovice juna puno toga trebalo biti poznato. Zato i SDP i NiP drže SDA kao nekoga s kim će „razgovarati“ ako se stvari u „Trojci“ počnu komplikovati“. Naša stranka ne „razgovara“. Oni su proevropski orijentisani i ionako sve i svakoga gledaju s visine. Mudro šute, i čekaju ko će na izborima „pokupiti“ glasove i za njih.

BAŠ SE NE PODNOSE

SDP i NiP „zakuhali“ su kada su ovi prvi, prema odluci Kantonalnog odbora, napustili parlamentarnu većinu u BPK Goražde. Tada ih je kritikovao Nezim Alagić, predsjednik NiP-a BPK Goražde, aktuelni zastupnik u Skupštini BPK Goražde i delegat u Domu naroda PFBiH. Rekao je, zapravo, da odluka SDP-a neće prouzrokovati bilo kakve promjene unutar koalicione većine, ali da bi bilo neodgovorno prešutjeti ovakav potez SDP-a:

„Vrijeme će pokazati da je ovo samo bezuspješni pokušaj bježanja od odgovornosti u izbornoj godini. Ovaj potez je suštinski izrazito nekorektan prema svim koalicionim partnerima sa kojima je SDP BPK potpisao sporazum, prema organizaciji Naroda i pravde s kojom su kolege imale dugoročnu, dublju i plodonosnu saradnju, ali prije svega prema građanima BPK Goražde koje pokušavaju zavarati jeftinim trikovima i neprincipijelnim bijegom od odgovornosti temeljenoj na izbornim rezultatima i aktuelnoj političkoj situaciji u cijeloj državi.”

Sjetimo se i da je u centrali SDP-a u Alipašinoj ulici u Sarajevu bio potres i u februaru ove godine kada je predsjednik Gradskog odbora Mostar Arman Zalihić podnio ostavku.

On je od gradskog vijećnika, preko zastupničkih klupa u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona stigao i do klupa u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH ispred svoje partije, a s funkcije je, na kojoj je bio od 2019., otišao zbog „prevelikog obima posla“. Što, naravno, nije bilo tačno. Otišao je zato što ne podnosi Anera Žuljevića, član Predsjedništva SDP-a i zastupnika u Parlamentu FBiH. Ali i miljenika predsjednika te stranke Nermina Nikšića i potpredsjednice SDP-a i zastupnice u Parlamentu FBiH Lane Prlić, koje također ne podnosi.

“Kada nisu uspjeli da svojim morbidnim lažima i spletkama poljuljaju povjerenje članova Gradskog odbora u moj rad, iskoristili su činjenicu što su dva člana manjine, Aner Žuljević i Lana Prlić, ujedno članovi Predsjedništva SDP-a BiH. Spomenuti ‘drugovi’ obmanuli su Predsjedništvo da formira radnu grupu za ispitivanje odnosa u navodno podijeljenom Gradskom odboru Mostar“, napisao je tih dana Zalihić:

„Predsjedništvo SDP-a BiH je odlučilo da zaključke o sudbini naše organizacije predloži Radna grupa čiju većinu čine Lana Prlić, njena najbolja prijateljica, Aner Žuljević i njegov brat, potpuno ignorirajući demokratski i legalno izabran Gradski odbor. Razlog udara leži u neostvarenim osobnim interesima pojedinaca iz grupe kao i u strahu od toga hoće li obitelj i prijatelji dobiti prolazna mjesta na predstojećim lokalnim izborima. Oni ne opraštaju što ministarsku funkciju obavlja čovjek koji je univerzitetski profesor, doktor nauka bez ijedne mrlje u karijeri i što SDP Mostar više nije privatna stranka obitelji, prijatelja i kumova nego stranka u koju sve više navraćaju novi, mladi, visokoobrazovani i profesionalno nekompromitirani ljudi. Kreiranje listi i organizaciju kampanje im velikodušno prepuštam, te im želim mnogo sreće i uspjeha, a rezultate ćemo uspoređivati nakon izbora. U idućem periodu posvećujem se još intenzivnijem radu zastupnika u Skupštini HNŽ i izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH u korist građana Mostara, Hercegovine i BiH.“

Teške riječi napisao je Zalihić, potpuno uvjeren, objavili smo u februaru, kako na predstojećim Lokalnim izborima u našoj državi nema šanse da SDP u Mostaru postigne rezultat ravan onom u vrijeme njegovog mandatu na čelu gradske organizacije.

A ako nemate šta pametnije, pogledajte zvaničnu stranicu Socijaldemokratske partije Mostar. Tamo piše da je Arman Zalihić još predsjednik ove političke organizacije. Iako je na njegovom mjestu Aldijana Trbonja – Tule.

Šlampavo sve to djeluje. Ali ni oni s kojima razgovaraju ili pregovoraju ili se, pak, dogovaraju, nisu bolji.

„Tuđ’ hljeb jedu, a naš svijet hoće da mijenjaju“, da parafraziramo sudiju Cvetkovića iz „Varljivog leta ’68“.

Najnovije

Guterres: Svijet ne može sebi priuštiti da Liban postane nova Gaza

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres izrazio je duboku zabrinutost zbog rastućih tenzija između Izraela i libanske grupe...