Kuma internacionalna sedmica arhitekture – Otkrivanje Sarajeva

Preporučujemo

U Sarajevu je u toku “Kuma internacionalna sedmica arhitekture“ pod nazivom  „Otkrivanje Sarajeva“ u kojoj učesvuju međunarodni arhitekti i studenti arhitekture.

U Sarajevu je 12. augusta, otvorena prva “Kuma internacionalna sedmica arhitekture“ pod nazivom  „Otkrivanje Sarajeva“ i trajat će do 17. augusta.

- -

Prvi dan Kuma internacionalne sedmice arhitekture, održan je u prostoru Asocijacije Arhitekata BH i bio  je posvećen Otoamnskoj i Austrougarskoj imperiji i njihovim ulogama na razvoj Sarajeva.

Učesnici su slušali predavanja arhitekata prof. Emine Arapčić sa Internacionalnog Burch univerziteta i prof. Borisa Trapare sa Sorbona univerziteta. U svom izlaganju prof. Arapčić je govorila o arhitektonskom razvoju Sarajeva tokom Otomanskog perioda sa posebnim osvrtom na koncepte „čaršije“ i „mahale“, dok je prof. Trapara je u svom predavanju iznio načine na koje je Austrougarsko carstvo promijenilo arhitektonski krajolik Sarajeva u kasnom 19. i početkom 20. stoljeća.

Arhitektonsko i građevinsko naslijeđe u Sarajevu je slojevito i predstavlja raznolik izvor inspiracije za buduće arhitektonsko djelovanje rekao je prof. Boris Trapa, te dodao: „Naslijeđe je nastajalo je kroz različite historijske periode te sam govorio o Austro-ugarskom periodu tokom kojeg je u Sarajevu došlo do velikih promjena u tretiranju prostora i kulturi življenja. Iz ovog perioda potiču neki od najznačajnijih spomenika u Bosni i Hercegovini koji su oblikovali panorame naših gradova i odredili pravce budućeg urbanističkog i arhitektonskog razvoja“.

Drugi dan bio je posvećen modernizmu i učesnici su se preselili u Historijski muzej BiH. Predavanje su održale arhitektice i istraživačice Merjem Zatrić, Sanja Zadro i Lejla Gačanica.

- -

Zatrić, koja inače radi na ETH univerzitetu u Cirihu, predstavila je razvoj modernizma u Jugoslaviji, s osvrtom na grad Sarajevo i regionalizam, a posebno na djela Jurja Neidhardta i Zlatka Ugljena. Dalje kroz predavanja Sanja Zadro se osvrnula na rad modernističkog arhitekte kreatora mostarskog poslovnog kompleksa „Bejrut“. Za kraj Lejla Gačanica pričala je o radu arhitekte Bogdana Bogdanovića, koji je izgradio preko dvadeset spomenika širom Bosne i Hercegovine.

Specijalna gošća bila je Tatjanu Neidhardt, kćerka eminentnog arhitekte.

– U Sarajevu radi, tj. nastoji da radi, dovoljno nadahnutih i kvalitetnih stvaralaca, ali je njihovo društveno djelovanje minimalno. Ovaj paradoks je lako objasniti: nedostaje nadahnutih investitora i političara, koji bi povezali ove kreativne snage sa otvorenim i urgentnim društvenim pitanjima. U našem okoštalom reakcionarnom društveno-političkom sistemu, mislim da jedina mogućnost za promjenu leži u arhitektonskom aktivizmu, istraživanju, edukaciji“, istakla je Merjem Zatrić jedna od predavačica, te dodala da Kuma sedmica arhitekture gradi posljednja dva domena, povezuje istraživački rad sa praksom.

Arhitektonsko znanje o Sarajevu je veliko, ali je rasuto, tako da će Kumina platforma za koncentraciju tog znanja bit će podstrek, inspiracija i otkriće za sve učesnike, zaključila je Zatrić.

Današnji dan je posvećen olimpijskim igrama i arhitektonskom naslijeđu iz tog peroda. Dan je počeo posjetom Olimpijskom muzeju, a bit će održano niz predavanja koja uključuju prof. Ernu Husukić sa Internacionalnog Burch univerziteta i grupu mladih arhitekata koji djeluju kao „Filtera Arhitektura“.

Koordinatorice ističu da je značaj ovakvog događaja prije svega radi uspostavljanja međunarodne saradnje kao i otkrivanja, predstavljanje bogatog arhitektonskog Sarajevskog sadržaja na međunarodnoj sceni.

Studenti učesnici Kuma sedmice arhitekture sretni su zbog novih iskustava koje stiču, znanja i kontakata, međutim nisu krili oduševljenje koje je u njima pobudila Sarajevska arhitektura, tako je grupa studenata iz Italije sa D’Annunzio univerzitet u Chieti- Pescari.

Kuma sedmica arhitekture se nastavlja i u narednim danima.

Četvrtak će biti posvećen opsadi Sarajeva, a među govornicima su Armina Pilav i Sabina Tanović sa Tehničkog Univerziteta Delft iz Holandije kao i Paul Lowe, poznati ratni fotograf koji je boravio u Sarajevu tokom opsade. Istraživač Nicolas Moll će provesti učesnike kroz arhitektonsku turu posvećenu sjećanju na opsadu.

Petak je posvećen savremenoj praksi s gostima iz pet arhitektonski firmi kao i organizatorima Dana Arhitekture.

U subotu će biti orgaizovana diskusija o granicama i podjelama sa  prof. Nasiha Pozder sa Arhitektonskog Fakulteta u Sarajevu i prof. Igorom Kuvačom sa Arhitektonskog Fakulteta iz Banja Luke. Dan, a pri tome i program, će se završiti posjetom planini Trebević.

Koordinatorice projekta su prof. Lejla Odobašić Novo i Claudia Zini, a veliku podršku projektu pružio je Fond otvoreno društvo Bosna i Hercegovina i VII akademija, Asocijacija arhitekata Bosne i Hercegovine, Historijski muzej Bosne i Hercegovine, Internacionalni Burch univerzitet i D’Annunzio univerzitet u Chieti-Pescari u Italiji.

Najnovije

Nizozemska obavještajna služba vidi ratove u Gazi i Ukrajini i uništavanje Kur’ana kao okidač za terorističke prijetnje

Nizozemska nacionalna obavještajna agencija saopštila je u utorak da su prijetnje usmjerene na Nizozemsku sve više povezane sa svjetskim...