Kurdska stranka stala uz Kilicdaroglua: Odlučni smo da zbacimo Erdogana sa vlasti

Preporučujemo

Lideri prokurdske Narodne demokratske partije (HDP) saopćili su kako će u drugom krugu predsjedničkih izbora podržati opozicionog kandidata Kemala Kilicdaroglua.

HDP i Stranka zelene ljevice (YSP) održali su zajedničku konferenciju za medije te su poručili kako Kilicdaroglu i dalje ima njihovu podršku te su naglasili kako su odlučni da zbace Erdogana sa vlasti.

“Suočeni smo sa strukturom koja je tokom 21 godine postepeno izgradila režim ovisan o jednom čovjeku. Zato su izbori 28. maja referendum između onih koji podržavaju demokratske promjene u sistemu i onih koji žele održati ovaj sistem”, rekla je potpredsjednica HDP-a Pervin Buldan.

Također, poručio je da oni koji su stavili hipoteku na političku volju Kurda su također oni koju su stavili hipoteku na prava i slobode svih naroda Turske.

“Zastoj kurdskog problema nije u interesu Kurda. Pogrešno je i nehumano pretvarati imigrante ili izbjeglice u političke interese. Nikakve političke kalkulacije i interesi ne mogu biti vrijedniji od budućnosti siromašnih ljudi, žena i mladih”, naglasila je.

Istaknula je kako je režim koji je stvorio Erdogan također osnovni uzrok društvenih problema.

“Milioni glasova ujedinjenih protiv sadašnjeg sistema su za više slobode, demokratije i blagostanja. Cilj je izgradnja slobodnog, demokratskog i pravednog režima koji je oslobođen diskriminacije i u kojem ljudi učestvuju u radu administracije”, poručila je potpredsjednica.

Drugi krug predsjedničkih izbora u Turskoj održat će se u nedjelju 28. maja. Aktuelnom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu podršku je pružio kandidat iz prvog kruga Sinan Ogan, dok je Kilicdaroglu pored kurdske partije podršku dobio i od desničara Umita Ozdaga.

U prvom krugu izbora Erdogan je dobio podršku 49,52 posto građana dok je Kilicdaroglu osvojio 44,88 posto glasova.

Najnovije

Armin Berberović priznao krivicu na ročištu za određivanje pritvora

Večeras je održano ročište za određivanje pritvora Arminu Berberoviću koji je u petak u Sarajevu u saobraćajnoj nesreći ubio...