Kvalitet zraka u Beču najbolji u posljednjih 50 godina

Preporučujemo

Grad Beč se, već osmi put zaredom, pridržava ograničenja Evropske unije kad je u pitanju dozvoljena količina štetnih čestica u zraku.

– Mjere Grada Beča protiv štetnih čestica su djelotvorne. Ove godine imamo najniže zagađenje česticama od početka mjerenja. Naši napori u borbi protiv štetnih čestica su se isplatili, bečki zrak nikad nije bio bolji – naglašava članica gradske vlade za okoliš Ulli Sima.

- -

Pozitivan bilans rezultat je brojnih mjera gradske uprave za poboljšanje kvaliteta zraka poput forsiranja javnog prijevoza, termičke sanacije zgrada, ekološkog gradilišta, pojačanog korištenja daljinskog grijanja ili efikasne zimske službe.

U okviru toga Magistratski odjel Grada Beča za upravljanje otpadom, čišćenje ulica i vozni park (MA 48) već godinama zimi, umjesto pijeska za posipanje, koristi modernu tehnologiju mokre soli.

– U Beču su gornje izmjerene vrijednosti prašine prepolovljene u odnosu na 2003. godinu, niže su od granične vrijednosti od 40 µg/m3. U proteklih osam godina glavni grad Austrije bio je ispod granica za EU koja podrazumijeva da se dnevna koncentracija od 50 mikrograma prašine smije prekoračiti maksimalno 35 dana godišnje. Povišene vrijednosti u 2019. godini izmjerene su samo tokom 8 dana. Glavni uzroci štetnih čestica u zraku su saobraćaj, građevinski radovi i privatno grijanje domaćinstava – saopćeno je iz Eurocomma-PR Sarajevo Mreže za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

Najnovije

Veliki požar na brdu Žuč iznad Sarajeva: Zbog nepristupačnog terena vatrogasci pješke idu na požarište

Večeras je na brdu Žuč iznad Sarajeva došlo do velikog požara koji još uvijek nije ugašen, potvrđeno je za...