- Advertisement -

Lapsus Dodikovog savjetnika ili nešto drugo? “BiH nije zemlja Bošnjaka”

Preporučujemo

Savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Radovan Kovačević kazao je danas za BHRT kako je -bitno da se u Sarajevu čuje – ovo nije zemlja Bošnjaka, u ovoj zemlji se mora čuti glas Mostara i glas Banjaluke, inače bez toga ova zemlja ne može imati budućnost-.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović odbio je danas poziv predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića da se obrati na sjednici entitetskog parlamenta.

Kovačević je u komentaru na ovaj potez lidera SDA zaključio kako je -evidentno da predstavnici bošnjačkog naroda odbijaju svaki dijalog sa Srbima i Hrvatima bez racionalnog objašnjenja-.

Nije prihvaćena, kako je naveo Kovačević, ni “inicijativa lidera SNSD-a Milorada Dodika” koju su podržali i predsjednici Srbije Aleksandar Vučić, Hrvatske Zoran Milanović i Turske Recep Tayyip Erdogan.

Kovačević je tokom intervjua za BHRT kazao poprilično kontroverznu izjavu kako -Bosna i Hercegovina nije zemlja Bošnjaka – već zemlja gdje se mora čuti i glas srpskog i hrvatskog konstitutivnog naroda, te ponovio da ukoliko se to ne bude poštovalo, BiH neće imati budućnost.

On je rekao da su i Srbi i Hrvati u BiH nezadovoljni postojećim stanjem, koje je neodrživo.

-Zašto se odbija poziv na razgovor, zato što ovo što imamo u BiH, koje predstavnici međunarodne zajednice nazivaju nekakvim napretkom, znači gubitak prava za Srbe i Hrvate u BiH-, rekao je Kovačević.

On je napomenuo da su predstavnici Bošnjaka navikli da međunarodna zajednica ispunjava njihove želje i da sve procese vode ka tome da budu zadovoljni samo Bošnjaci.

-Iz tog razloga odbijaju dijalog, jer su svjesni da će bilo kakav dijalog značiti odricanje od onoga što je do sada nametnuto na neustavan način-, zaključio je Kovačević, piše N1.

Pročitajte:  DODIKOVA VLADA OPET PISALA UN-u: Smetaju im vozila EUFOR-a
- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Efendić: Članove Predsjedništva BiH ne biraju Hrvati, Bošnjaci ili Srbi, nego građani BiH

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić oglasio se na svom Facebook profilu povodom rasprava o izbornom sistemu u BiH...