- Advertisement -

Predsjednik NSRS nazvao BiH “državnom zajednicom”

Preporučujemo

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović za RTRS je komentirao odluku predsjednika SDA da odbije obratiti se u NSRS. Čubrilović je rekao da Izetbegović “nije donio dobru odluku odbivši poziv da se obrati na posebnoj sjednici (…) posvećenoj razmatranju aktuelne političko-ekonomske situacije u BiH”.

Čubrilović je za javni radio-televizijski servis naveo da je želja, koja stoji iza poziva Izetbegoviću i Čoviću da se obrate u NSRS, bila otvaranje dijaloga kako bi se donijela najbolja rješenja za sve.

-Izetbegović je korektno odgovorio, ali ipak nije propustio priliku da ukaže kako bi trebalo nastaviti sa centralizacijom državne zajednice BiH-, rekao je Čubrilović u svom komentaru.

Ranije je tvrdnje o BiH kao državnoj zajednici iznosio predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, iako Ustav Bosne i Hercegovine izričito, u prvom članu, Bosnu i Hercegovinu određuje kao državu:

-Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada “Bosna i Hercegovina”, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. Ona ostaje država članica Ujedinjenih naroda i može kao Bosna i Hercegovina zadržati članstvo ili zatražiti prijem u organizacijama unutar sistema Ujedinjenih naroda, kao i u drugim međunarodnim organizacijama-, navodi se u Ustavu Bosne i Hercegovine, piše N1.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Efendić: Članove Predsjedništva BiH ne biraju Hrvati, Bošnjaci ili Srbi, nego građani BiH

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić oglasio se na svom Facebook profilu povodom rasprava o izbornom sistemu u BiH...