Lavrov: Moldavija bi mogla postati novi antiruski centar

Preporučujemo

Na pitanje jednog od vodećih ruskih ratnohuškačkih novinara Dmitrija Kiseljova, koja bi zemlja bivšeg SSSR-a mogla postati novi antiruski centar, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov kratko je odgovorio – Moldavija.

Lavrov je jasno potvrdio da Moldavija može postati sljedeća Ukrajina. On je za to naravno optužio Zapad koji, po njemu, huška Moldaviju na Rusiju i namjenjuje joj ulogu u projektu protiv Rusije. Naveo je da je tendencija sadašnjih moldavskih vlasti da zemlju uvedu u EU i NATO svjedoči o njihovoj antiruskoj politici.

Inače, Moldavija je, odmah nakon ruske agresije na Ukrajinu zatražila prijem u EU, a u junu 2022. godine zajedno s Ukrajinom je dobila status kandidata, ali nije ni tražila ni najavljivala prijem u NATO, pogotovo jer bi zato trebalo doći do promjena ustava prema kojem je Moldavija vojno neutralna država.

Lavrov je izravno napao moldavsku predsjednicu Maju Sandu za koju kaže kako gura Moldaviju u NATO, da je ona rumunska državljanka te da sprema ujedinjenje s Rumunjskom. (Podsjetimo da je SSSR 1940. godine anektirao Moldaviju koja je bila dio Rumumije).

U Kišinjevu su takve riječi shvatili kao otvorenu prijetnju te smatraju da bi mogli postati nova meta u Putinovim ratnim planovima proširenja Rusije.

Glasnogovornik moldavskog ministarstva vanjskih poslova Daniel Vodă kaže kako su to ozbiljne prijeteće poruke ruske diplomatije te da moldavsko stanovništvo i politika imaju pravo na vlastite strateške odluke i prioritete, a članstvo u EU je jedno od njih.

“Odlučno odbacujemo izjave ruskog ministra vanjskih poslova koje ne odgovaraju stvarnom stanju stvari i dio su već oprobane prijeteće retorike ruske diplomatije. Želimo podsjetiti rusku stranu da je Moldavija odabrala put prema EU, a to podržavaju i građani Moldavije te želimo da Rusija uvažava takav stav moldavskih građana”, poručuje Vodă.

No, prema zadnjim istraživanjima, većina građana jest za članstvo u EU, ali ipak nije za ulazak u NATO. Podsjetimo da na području Moldavije još od početka 90-ih godina 20. stoljeća postoji proruska paradržavna tvorevina Pridnjestrovlje. U planovima tzv. specijalne vojne operacije u Ukrajini, jasno je bilo naznačeno spajanje s Pridnjestrovljem, gdje se nalazi kontigent ruske vojske.

Najnovije

Bez pojašnjenja: Zastupnici iz RS-a glasali protiv ratifikacije sporazuma o sigurnosnoj saradnji s Turskom, je li u pitanju osveta

Bez ikakve rasprave i zvaničnog pojašnjenja, svi zastupnici stranaka iz RS-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine glasali su...