Lukašenko: Srbiju i BiH čeka ukrajinski scenarij u slučaju ulaska u NATO

Preporučujemo

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko smatra da će Srbiju, BiH, Gruziju i Moldaviju uvlačiti u NATO po scenariju Ukrajine.

“Ulazak Finske u NATO, a uskoro i Švedske – to je nova faza širenja na Istok. U Alijansu će uvlačiti i BiH, Moldaviju, Gruziju, Srbiju. I sve će se odvijati po ukrajinskom scenariju”, rekao je Lukašenko na sastanku sa rukovodstvom državnih organa sistema za osiguravanje nacionalne sigurnosti, prenosi agencija Belta.

- -

Kako je dodao, Bjelorusija se faktički nalazi u epicentru dugotrajne najveće vojno-političke krize u kojoj se koriste stare metode zastrašivanja.

“Prognoze su neutješne. Apetiti i aktivnost kolektivnog Zapada će samo rasti. Washington i njegovi saveznici nastavit će da šire NATO. Situacija je više nego povoljna za njih. Reći ću otvoreno: skoro svi evropski lideri pretvorili su se u podanike SAD. Nema nikakve sumnje u to čija politika, čiji interesi dominiraju na teritoriji Evropske unije”, ocijenio je Lukašenko.

Najnovije

Ruski diplomata: ‘Zapad preko Bošnjaka želi pokoriti Srbe u BiH’

Stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja komentirao je situaciju na Balkanu te je za posljednja dešavanja i tenzije...