Macron i Sanchez: Migrante smjestiti u zatvorene centre

Preporučujemo

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je danas da Francuska i Španija žele da migranti koji stižu u Evropu brzo budu smješteni u “zatvorene centre” kako bi vlasti mogle odlučiti imaju li oni pravo podnijeti zahtjev za azil.

“Predlažemo pritvorske centre u najbližoj i najsigurnijoj zemlji (u odnosu na izvor izbjegličkog priliva)”, rekao je Macron nakon prvog sastanka sa španskim premijerom Pedrom Sanchezom, a uoči sutrašnjeg neformalnog samita nekih članica EU-a o migraciji.

- -

Dodao je da bi timovi iz ovih evropskih pritvorskih centara trebali vratiti ljude koji nisu dobili status azilanta u zemlju odakle su došli.

Macron je rekao i da se zalaže za primjenu finansijskih sankcija za zemlje EU koje odbijaju primiti migrante koji imaju pravo na status azilanata.

“Ja se zalažem za mehanizme koji to uzimaju u obzir”, rekao je Macron odgovarajući na pitanje o mogućim finansijskim sankcijama.

“Ne možete imati zemlje koje u velikoj mjeri imaju korist od solidarnosti Evropske unije i koje snažno izražavaju svoju nacionalnu sebičnost kad je riječ o migrantskim pitanjima”, dodao je Macron.

Najnovije

Oštra reakcija majki Srebrenice na izjavu ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića

Nakon izjave ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića kako je ”1. Mart povod za rat, a ne dan...