Magazinović: Državu BiH vode loši đaci

Preporučujemo

U povodu održavanja sjednice ministara vanjskih poslova članica Sjevernoatlantskog saveza (NATO), koja je održana u Bruxellesu, te odgađanja aktivacije Akcionog plana za članstvo (MAP) BiH u NATO-u, predsjednik Glavnog odbora SDP i poslanik u Parlamentu BiH Saša Magazinović kazao je da ta odluka očekivana, jer vlasti nisu uradile zadaću.

– Zadaću nisu uradili jer su loši đaci bez radnih navika, koji ne zaslužuju šansu za popravni ispit. Pri tome su još i vrlo drski prema javnosti, jer nas obmanjuju šireći optimizam bez pokrića kada je u pitanju put ka EU i NATO-u. Frustrirajuće poigravanje sa inteligencijom naroda i zamazivanje očiju stanovništva se očigledno nastavlja. Bosna i Hercegovina je jedina zemlja na svijetu u kojoj se može desiti da ministrica odbrane NEdobijanje MAP-a, bez imalo nelagode, ocijeni kao ohrabrenje i poticaj. Kako negativan stav u odnosu na očekivanje i najavu vlasti da ćemo dobiti MAP može biti poticaj? Kako suočavanje sa istinom da vlasti nisu ispunile uslove može biti ohrabrenje?

- -

Magazinović navodi da su, nakon što je iz institucija EU nedavno stigla poruka da nema ništa od kandidatskog statusa za BiH u mandatu ove vlasti, demaskirana lažna obećanja i optimizam bez pokrića kojim smo agresivno obasipani.

– Vijest da nećemo dobiti ni aktivaciju MAP-a znači potpuni bankrot trenutne politike u ispunjavanju najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva Bosne i Hercegovine. Bankrot je to i koncepta vođenja ovih procesa, koji umjesto da budu transparentni i uključuju cjelokupnu javnost, poziciju i opoziciju, civilno društvo, medije, akademsku zajednicu i sve druge koji mogu pomoći, zapravo predstavljaju suprotnost svega nabrojanog. Rješenje za napredak države je jednostavno: promijeniti koncept i loše đake koji vode proces – zaključio je Magazinović.

Najnovije

Modriča: U požaru u zdravstvenoj ustanovi stradala jedna osoba

Jedna osoba poginula je u požaru koji se tokom noći desio u jednoj javnoj zdravstvenoj ustanovi u Modriči. Kako je...