Magazinović na skupu Vijeća Evrope: Pokušaj izborne krađe može voditi narušavanju sigurnosne situacije u BiH

Preporučujemo

Poslanik u Parlamentu BiH i predsjednik Glavnog odbora SDP BiH Saša Magazinović zajedno sa gradonačelnikom Tirane Erion Veliajem, šefom delegacije Albanije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Ervinom Bushatijem i izvjestiocem Vijeća Evrope za BiH Sir Roger Galeom otvorio je međunarodni skup „Zloupotreba javnih resursa u izbornom procesu: ključni izazov za demokratske izbore“ koji se održava u Tirani.

Ovaj skup zajednički organizuju Vijeće Evrope, Kongres regionalnih i lokalnih vlasti i Venecijanska komisija.Pored ceremonije otvaranja, Magazinović je bio govornik i na prvom panelu ove konferencije zajedno sa predstavnicima parlamenta Albanije i Venecijanske komisije.

- -

Govoreći o narušenom povjerenju u izborni proces u Bosni i Hercegovini istakao je da se nedavne afere vezane za osujećeni pokušaj Centralne izborne komisije da usvoji dokument kojim bi direktno uticalo na rezultate izbora, nestanak papira za štampanje glasačkih listića, ali i pokušaj dijela članova CIK-a da utiču na Parlament BiH da ne usvoji izmjene Izbornog zakona kojima se izborni proces nastoji učiniti poštenijim, razlog je da se u Parlamentu otvori ozbiljna diskusija o svemu tome i poduzmu konkretni koraci.

Magazinović je informisao prisutne da je u Bosni i Hercegovini formirana neformalna koalicija političkih stranaka za fer i poštene izbore koja trenutno ima više od 10 članica čiji je cilj da spriječi izbornu krađu i prekrajanje volje glasača, saopćeno je iz SDP-a.

On je naglasio da se trenutno razgovora o inicijativi koja vodi u pravcu smjene članova CIK-a i uspostavljanja privremenog tijela za provedbu izbora kojim bi se vratilo povjerenje građana u izborni proces.Govoreći o izmjenama Izbornog zakona u pravcu uvođenja video nadzora i skeniranja glasačkih listića uz dodatnu kontrolu identiteta birača, Magazinović je rekao da je zastrašujuća spremnost dijela stranaka, prije svega HDZ-a i SNSD-a, čak i da blokiraju rad Parlamenta BiH samo da bi spriječili da ovaj zakon bude usvojen.

Zaključujući svoje izlaganje Magazinović je upozorio da svi učesnici izbornog procesa moraju biti svjesni svoje odgovornosti i da politička zloupotreba Centralne izborne komisije, krađa glasova i drugi pokušaji prekrajanja volje građana mogu voditi i narušavanju sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini, te da je poželjno i uključivanje međunarodnih institucija u temeljiti nadzor izbornog procesa, uključujući i pripreme koje podrazumjevaju štampu i distribuciju glasačkih listića.

- -

Učesnici ovog skupa su članovi parlamentarne skupštine Vijeća Evrope i Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti, parlamenarci iz Bosne i Hercegovine i Albanije, članovi i eksperti Venecijanske komisije, Predstavnici misija OSCE i Delegacije EU u Bosni i Hercegovini i Albaniji, predstavnici NVO, razvojnih institucija, eksperti i istraživači, predstavnici fakulteta političkih nauka, te predstavnici medija.

Najnovije

Novi udarac Putinu: EU usvojila 14. paket sankcija protiv Rusije

Evropsko vijeće je danas usvojilo 14. paket ekonomskih i individualnih restriktivnih mjera kojima se zadaje dalji udarac Putinovom režimu...