- Advertisement -

Mehmedović: Po hitnom postupku primiti BiH u NATO

Preporučujemo

“Kako odgovoriti na sigurnosnu i političku krizu u BiH?”, bila je tema današnje redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99”, kazao je predsjednik Asocijacije Adil Kulenović na konferenciji za medije da je traganje u odgovorima na postavljeno pitanje najveća intelektualna, moralna i politička aktivnost. 

– Danas se nalazimo pred najvećim povijesnim izazovima u očuvanju mira i domovine, noseći pritom rane kao posljedice UZP-a i genocida. Izostanak otklanjanja posljedica UZP-a i genocida zacementirao je političku posljedicu, a oni koji su počinili te zločine nastavili su provoditi velikodržavne politike susjeda. Politika činjenja ustupaka nasilnicima nad svakim pravom kako prije 30 godina, tako i danas, bez vizije za izgradnju države internacionalnih i domaćih aktera rezultirala je sadašnjim stanjem – dodao je Kulenović. 

Uvodničar na današnjoj sjednici je Šemsudin Mehmedović, državni zastupnik, koji je kazao da je isprepletenost interesa velikih sila dovela do jačanja desničarskih struktura na geopolitičkoj, ali i bh. političkoj sceni. 

– Izmjene Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo visokog predstavnika Valentina Inzka, a tiču ​​se zabrane negiranja genocida bile su svojevrsni okidač za ponovno zahuktavanje fašističkih politika. Blokada institucija BiH je najizraženija aktivnost desničarskih politika u BiH, s pogubnim posljedicama na građane. Ovakvi potezi direknto ugrožavaju mir, primjer su državnog udara na koje pravosuđe ili ne reaguje ili blago reaguje, što ohrabruje takvu politiku i produbljuje križ – poručio je Mehmedović. 

Dodao je da je dodatni problem i ucjenjivačka politika Hrvatske demokratske zajednice BiH, što koriste i međunarodne diplomate u želji da ostvare još jedan diplomatski ustav. 

– Negiranje genocida ujedinilo je SNSD i HDZ kao provodioce retrogradnih politika BiH. Pamfleti u kojima BiH prikazuju kao sigurnu prijetnju svijetu nastali su u obavještajnim krugovima u Zagrebu – rekao je Mehmedović. 

Ističe da “su neophodni odlučni koraci i mjere u rješavanju krize u BiH”. 

– Međunarodna zajednica mora poduzeti korake kako bi naša država po hitnoj proceduri postala članica NATO-a po uzoru na Crnu Goru, na šta je većinska BiH spremna. Implementiranje presude svih domaćih i stranih sudova mora biti prioritet, a svi pregovori voditi se u institucijama BiH, koje treba osposobiti da budu spremne odgovoriti na sve izazove. Institucije BiH je potrebno deblokirati, a pregovori o Izbornom zakonu trebaju polučiti evropska demokratska rješenja. Ne smije se dozvoliti da revizionizam nadjača postignute reforme za jačanje države – istakao je Mehmedović. 

Dodaje da uvjet daljih pregovora mora biti ispunjavanje 14 prioriteta EU i da izbori ove godine moraju biti održani. 

– Treba odbiti bilo kakve pregovore o državnoj i vojnoj imovini koja bi bila upisana na nivou entiteta. To bi bio direktan atak na državu i jačanje separatizma. Ministarstvo obrane BiH trebalo bi napraviti analizu povezanosti krize u Ukrajini i njene moguće posljedice na BiH. Sigurnosne službe trebaju izvršiti specijalni plan odgovora na ruski utjecaj u BiH. Nužno je sve odluke NSRS proglasiti ništavnim i tako zaštititi BiH od ustavnog nasilja – pojasnio je Mehmedović. 

Zaključio je da se javnost mora ujedinjeno staviti u odbranu države od različitih vrsta napada.  

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

U subotu borilački spektakl u Bosanskoj dolini piramida “Pyramid Cup 2022”

Taekwondo kolektiv Bosna iz Visokog ovog vikenda organizuje Međunarodno otvoreno prvenstvo u taekwondou "Pyramid Cup 2022" Visoko, a ovaj...