Mehmedović: SNSD i HDZ su prikriveno radili protiv BiH, a sada institucionalno ruše državu

Preporučujemo

SNSD i HDZ su do sad prikriveno radili protiv Bosne i Hercegovine, a sada žele institucionalno da ruše državu, kazao je za N1 poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Šemsudin Mehmedović.

Nakon što je Dom naroda jednoglasno usvojio izmjene Zakona o krivičnom postupku, za danas je zakazana hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH sa jedinom tačkom – izmjena Zakona o krivičnom postupku BiH po hitnoj proceduri. Predviđanja za sjednicu?

Ne očekujem da svi dođu na sjednicu. Neki klubovi ne žele da učestvuju u daljem radu Zastupničkog doma iz razloga što je predizborna kampanja u punom jeku. Ipak, očekujem da će doći većina i da ćemo danas konačno održati posljednju vanrednu sjednicu, a da li ćemo završiti redovnu to će zavisiti od procjene kolegija koji će je eventualno zakazati.

Da li se ovaj zakon mogao ranije usvojiti, da se nečekaju posljednji dani?

Naravno da je mogao, ali nije zbog nedostatka političke volje hrvatskog politčkog faktora, ako mogu tako reći, u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine jer ministar pravde nije želio uputiti jedno normalno rješenje u parlamentarnu proceduru. Mislim da bez obzira na politička stajališta mi moramo biti odgovorni prema građanima i državi u kojoj živimo.

Kako je po vama radio Parlament u mandatu koji se završava?

Radio je pod vrlo teškim okolnostima. Imali smo stalna nadmetanja u bh. entitetu Republika Srpska između vlasti i opozicije koji su jedne druge optuživali ko je ojačao više BiH i prenio nadležnosti sa RS na BiH. Minimalna parlamentarna većina je uvijek bila klimava, a zadnjih godinu dana je bila ugrožena i mislim da je funkcionirala više po inerciji.

Da li ste zadovoljni sa onim što je uradio Parlament BiH?

Nije sve kako mi želimo, nego kako je moguće. Ipak, napravili smo neke pozitivne pomake ka što je agenda, ali nisu implementirane mnoge presude Ustavnog suda. To su teška politička pitanja i ja se nadam da će se nova parlamentarna većina zasnivati na tome ko je za implementaciju ovih presuda.

Šta nakon izbora? Očekujete li da će biti blokada, kao što su pojedini lideri stranaka najavljivali?

Na žalost, u Bosni i Hercegovini postoje politički sateliti naših susjeda koji imaju ambiciju da blokiraju i da potvrde neke teze kako je BiH nemoguća misiaj. Mislim prvenstveno na SNSD i HDZ. oOni su do sad prikriveno radili protiv Bosne i Hercegovine, a sada žele institucionalno da ruše državu, da uđu u Predsjedništvo, da uđu u Parlament. Najbolji vam je primjer slučaj Pelješkog mosta. Što se tiče formiranja parlamentarne većine – mislim da ove kalendarske godine neće doći do formiranja Federalne vlade i Vijeća ministara

Najnovije

Šef UN-a razočaran nakon propalog poziva na primirje u Gazi, ogorčen na Vijeće sigurnosti

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres izrazio je u nedjelju žaljenje zbog neuspjeha Vijeća sigurnosti UN-a da pozove na prekid...