- Advertisement -

Mektić traži hapšenje osobe koja je naredila zaustavljanje migranata

Preporučujemo

Ovo je za mene jedna vrsta ozbiljnog državnog puča ili udara, da policijski komesar jednog kantona donese odluku da državne institucije ne mogu izvršavati ustavom propisane nadležnosti. To je udar na ustavno-pravni poredak države, izjavio je za N1 ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić.

Mektića je, kako je priznao, uznemirila vijest da su migranti, koji su jutros napustili Sarajevo, vraćeni iz Konjica na područje Kantona Sarajevo. Ministar je ovaj potez MUP-a HNK okarakterisao kao “jednu vrstu državnog udara”.

“Ovo je za mene jedna vrsta ozbiljnog državnog puča ili udara, da policijski komesar jednog kantona donese odluku da državne institucije ne mogu izvršavati ustavom propisane nadležnosti. To je udar na ustavno-pravni poredak države. Ovdje su institucije radile u skladu sa Ustavom i nikakav komesar, niti bilo koja osoba, nema pravo da spriječi da se izvršavaju zakonom propisane obaveze državnih institucija”, zaključio je za N1.

Mektić je otkrio kako je izdao naredbu SIPA-i da u vezi sa ovim događajima obavijesti državno Tužilaštvo.

“Naredio sam SIPA-i da odmah obavijesti Tužilaštvo da su službenici Službe za odnose sa strancima, i drugi službenici, presretnuti od specijalne policije MUP-a HNK koja je pod prijetnjom oružja tražili od njih da se vrate nazad. Rekao sam da pod hitno mora reagovati Tužilaštvo i da se uhapsi onaj koji je spriječio da državne institucije da rad svoj posao”, kazao je ministar sigurnosti BiH.

Dodao je kako su današnji događaji “pokazali svo lice naše politike”.

“Ako se država raspala neka se kaže da se raspala, ja i to poštujem. Neka se kaže ko je razvalio sistem. Ovo je prekršilo svaku mjeru i ovo je definitivno pokazalo svo lice naše politike i naših političar koji rade direktno protiv Ustava naše države, razvaljuju ovu državu i pate naš narod. Ovaj narod je jadan i bjedan i ako budu nastavili ovakvi političari mi nemamo nikakvu budućnost”, poručio je on.

Na pitanje reporterke N1 da li su bila kakva saznanja da bi se mogao onemogućiti ulaz migrantima na područje HNK, Mektić je ocijenio da se operacija “tajno pripremala”.

“Oni su tajno pripremali i tajno izveli ovu operaciju”, naveo je na kraju razgovora Dragan Mektić.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Asfaltira se dio trase Marša mira

Marš mira, pješački pohod stazama kojim su se Podrinjci u julu 1995. godine probijali ka slobodnoj teritoriji, nakon dvije...