Memić pisao VSTV-u o Burzić i Kreštalici: Nečasno je da sudija ili tužilac bude neko ko pomaže ubicama

Preporučujemo

Otac ubijenog mladića Dženana Memića Muriz Memić uputio je pisma Regionalnoj advokatskoj komori Sarajevo i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću.

Memić u pismu koje je naslovio na predsjednika VSTV-a Milana Tegeltiju, potpredsjednice i članove VSTV-a navodi da i nakon 30 poziva ali i pismenih zahtjeva nikad nije dobio termin za sastanak.

– Posljednja dva ročišta, održana na Kantonalnom sudu, kada su svoje nalaze iznijeli vještaci saobraćajne, mašinske i medicinske struke, jasno su potvrdila moje sumnje i ukazali na to da je moj sin Dženan Memić ubijen, što tvrdim od samog početka. Nakon izglaganja vještaka, postalo je očigledno da je sav ovaj proces montiran od strane Tužilaštva KS, na čijem čelu je Dalida Burzić – napisao je Memić, prenosi Patria.

Memić podsjeća da je Burzić u dva navrata potvrdila da je Dženan ubijen. Prvi put 15. marta 2016. godine, a drugi put 6. maja 2016. godine.

– Imam informacije da Dalida Burzić treba biti izabrana za sudiju Suda BiH, a tužilac Sead Kreštalica treba biti izabran za tužioca Tužilaštva BiH. Smatram da je nečasno da bude sudija ili tužilac onaj ko pomaže ubicama, u ovom slučaju za sudiju mog sina.

Otac ubijenog mladića navodi da će, ako se to i dogodi, biti primoran da iskoristi demokratsko pravo i da organizuje proteste, pa ako treba i podići šatorsko naselje ispred Suda BiH.

U pismu koje je uputio Regionalnoj advokatskoj komori Sarajevo, Memić podsjeća na prekvalifikaciju krivičnog djela u slučaju smrti njegovog sina Dženana i ulozi postupajućeg tužioca Merisa Ćate. Memić navodi kako je Ćato prvo odbijao da ga primi kao oca nastradalog, sakrivao dokaze od odbrane tvrdeći da i ne postoje!, kao i video snimak u noći kada je izvršen uviđaj.

– S obzirom da je do mene došla informacija da Meris Ćato napušta poziciju sa mjesta tužioca i prelazi u advokate, molim Vas da reagujete i zapitate se da li tako nečasna osoba može biti advokat. Advokati moraju služiti pravdi i strankama koje štite i brane. Prema kodeksu advokatske etike, dužnost je advokata da se u skladu sa zakonom, ustavom i moralom, bori za vladavinu prava onaj ko pomaže ubicama, ne može biti advokat – zaključuje Memić u pismu.

Najnovije

Netanyahu: Ovo je početak kraja Hamasa

Izraelski premijer kaže da su se proteklih dana desetine boraca Hamasa predali izraelskim snagama. - Oni polažu oružje i predaju...