Merkel i Macron do juna predstavljaju zajednički plan za reformu EU

Preporučujemo

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron žele, uprkos mnogim različitim stavovima, do sredine godine predstaviti zajednički plan za reformu Evropske unije, saopćeno je tokom posjete francuskog lidera Njemačkoj u četvrtak u Berlinu, prenosi Al Jazeera.

– Ono što nam je potrebno su otvorene rasprave i na kraju i sposobnost za postizanje kompromisa – rekla je Merkel nakon susreta s Macronom.

Njemačka kancelarka je naglasila kako Berlin i Pariz u raspravu o budućnosti EU-a „unose različite aspekte i stajališta“, ali da se, gledajući u cjelini, „može doći do dobrog rezultata“.

I Merkel i Macron su se složili da eurozona još uvijek nije dovoljno otporna na krize.

– Mi moramo dalje razvijati ekonomsku i monetarnu uniju – rekla je Merkel.

Njemačka kancelarka i francuski predsjednik su najavili kako do samita EU u junu žele donijeti „zajedničke odluke“ koje se tiču reformi unutar Evropske unije.

Francuski predsjednik je pri tome naglasio kako Evropa trenutno stoji na raskrsnici.

– Mi živimo u jednoj fazi evropske avanture koja je stvarno jedinstvena. Zajednička suverenost Evrope je kroz ratove i trgovinske sukobe stavljena na kušnju – rekao je on.

Kao reformske teme o kojima bi se raspravljalo do juna navedeni su evropska azilantska politika, zajednička vanjska politika te daljnji razvoj ekonomske i monetarne unije.

Razlike između Berlina i Pariza su naročito vidljive kada je u pitanju produbljivanje zajedničke ekonomske i monetarne politike.

Najviše otpora sa njemačke strane dolazi upravo iz kancelarkine Unije CDU/CSU dok je drugi partner u koalicijskoj Vladi, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) po ovom pitanju bliži stavovima Macrona.

Komesar Evropske komisije za budžet Guenther Oettinger (CDU) pozvao je svoju stranku na kompromis kada je riječ monetarne politike.

Merkel i Macron su izrazili zajedništvo kada je riječ predstojećih susreta sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

I Macron i Merkel slijedeće sedmice putuju u Washington gdje će u odvojenim susretima razgovarati sa Trumpom o temama poput trgovinskog spora između SAD-a i EU-a te krize u Siriji.

Najnovije

Uhapšena potpredsjednica Evropskog parlamenta Eva Kaili zbog korupcije, isključena iz stranke

Potpredsjednica Evropskog parlamenta grčka političarka Eva Kaili uhapšena je u okviru istrage za korupciju. Prema još nepotvrđenim informacijama 15 političara...