- Advertisement -

Michel nosi Plenkovićevu poruku: Ako HDZ želi nastavak pregovora moraju deblokirati novac za izbore

Preporučujemo

U glavni grad Bosne i Hercegovine ovih dana trebao bi doputovati predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

Iako se u javnosti spekulisalo o otvaranju novih pregovora oko izmjena Izbornog zakona, evidentno je da do toga neće doći, a očekivati je da Michel obavi razgovore sa pojedinim liderima stranka kako bi ih obavezao na nastavak pregovora oko izmjena Izbornog zakona nakon oktobarskih izbora.

Međutim, samo održavanje izbora dovodi se u pitanje zbog blokade sredstava koja su potrebna za održavanje izbora. Blokade provode HDZ BiH i ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda.

Upravo Bevandu evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi po drugi put poziva da deblokira proces

U nedostatku državnog budžeta, Vijeće ministara BiH će morati osigurati sredstva potrebna za organiziranje Općih izbora 2022. godine. Ovo je, ukratko, suština pisma koje je 10. maja ove godine evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi poslao ministru finansija Bosne i Hercegovine Vjekoslavu Bevandi.

Varhelyi se na isto osvrnuo u njegovom izlaganje pred Evropskim parlamentom 8. marta ove godine, kada je pozvao Bevandu da iznađe sredstva za finansiranje izbora.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel također dijeli zvanične stavove evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelya o potrebi deblokade sredstava koja su nužna za organiziranje izbora.

Prema nekim informacijama i premijer Hrvatske Andrej Plenković nezadovoljan je blokadama koje HDZ BiH (Vjekoslav Bevanda i Dragan Čović) vrše u pogledu organizacije izbora. S tim u vezi Michel će saopćiti predstavnicima HDZ-a BiH da moraju prestati sa blokadom sredstava potrebnih za organizovanjem izbora, ukoliko nakon oktobra žele nastavak pregovora oko izmjena izbornog zakona.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Bečarević: BH-Gas se briše, a županije osnivaju novo preduzeće za projekat Južna interkonekcija

Stručnjak za gas i dobar poznavalac prilika na gasnom tržištu Almir Bečarević danas je upozorio javnost da se preduzeće...