Mijanmar i UN: Potpisan sporazum o povratku Rohinja

preporučujemo

Vlasti Mijanmara i agencije Ujedinjenih nacija potpisale su sporazum, kojim je predviđen povratak oko 700.000 Rohinja ( Rohingya), pripadnika muslimanske nacionalne manjine , koje su u Bangladeš prognali pripadnici mijanmarskih bezbjednosnih snaga.U potpisanom memorandumu je obećano uspostavljanje “okvira saradnje”, s ciljem stvaranja uslova za dobrovoljan, bezbjedan, dostojanstven i održiv povratak izbjeglica Rohinja.

Pripadnici bezbjednosnih snaga Mijanmara optuženi su za masovno kršenje ljudskih prava Rohinja u operaciji koju su započeli u avgustu prošle godine. Oni su tokom te operacije silovali, ubijali, mučili i palili domove Rohinja.

Operaciju mijanmarske vojske, UN i Sjedinjene Američke Države opisale su kao etničko čiščenje.

Mijanmar i Bangladeš su se u novembru prošle godine dogovorili da počnu sa povratkom Rohinja, ali su izbjeglice te nacionalne manjine stahovale da će im život u Mijanmaru biti u opasnosti bez međunarodnog nadzora.

Najnovije

Glava na ‘panju’ ne brani BiH, Bošnjaci trebaju lidere koji neće narodu samo bildati mišiće

BiH je suočena sa puzajućom okupacijom. U tome trenutno prednjači velikosrpski nacionalizam otjelotvoren u predsjedniku susjedne Srbije Aleksandru Vučiću...