- Advertisement -

Mijatović: Vučić želi zavladati najvećim resursom u BiH, to bi bio strašan udar na bh. ekonomiju

Preporučujemo

Potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović govorio je o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, komentirao nova fašistička divljanja u Republici Srpskoj, te upozorio na opasne namjere predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vijest da je susjedna Republika Srbija glavni kandidat za dokapitalizaciju Hidroelektrana na Trebišnjici odjeknula je u bh. javnosti. Što mislite da se krije iza Vučićevog plana da kupi vrijedne prirodne resurse Bosne i Hercegovine?

– Dvije su stvari evidentne, da je režim Milorada Dodika bankrotirao i da Vučić ne želi više da pomaže Miloradu Dodiku. Sa druge strane, Vučić vrlo mudro želi zavladati najvećim resursom u BiH, a to je hidropotencijal u energetskom sektoru. Ukoliko bi se ovo dogodilo bio bi to strašan udar na ekonomiju Bosne i Hercegovine. Upozorio sam javno na ovo i vidim da je Vlada FBiH reagovala i da su dali preporuku Elektroprivredama u FBiH da pošalju ponudu za dokapitalizaciju HET Trebišnjica.

Smatram ovo veoma bitnim, bio bi strateški propust da se kapital EP Republike Srpske prepusti drugoj državi. Nadam se da postoji svjesnost oko ovog pitanja, te da će svi ozbiljno shvatiti ovu situaciju. Dodik je krenuo u rasprodaju države, ne smijemo to dozvoliti. – rekao je Mijatović za Slobodnu Bosnu.

Iako se Vlada FBiH na kraju uključuje u dokapitalizaciju HET-a, nakon najave da će akcije kupiti Srbija, mislite li da će Dodikov režim dopustiti da sve protekne fer i korektno ili je HET unaprijed „rezerviran“ za „braću“ s druge strane Drine?

– Ne može spriječiti tu prodaju, ukoliko ponuda bude bolja i veća. Pričamo o tržištu kapitala gdje ipak funkcionišu transparentne zakonitosti. Po svaku cijenu se moraju kupiti ove akcije u odnosu na ponudu iz Republike Srbije. Ovo je najveći patriotski ispit svih nas.

Pročitajte:  Mijatović: Gdje piše da predsjednik SDP-a BiH uvijek mora biti Bošnjak, ljevica mora da se vrati na fabrička podešavanja
- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Za ubijenih 40 Bošnjaka u Lozju kod Goražda odgovarale samo dvije osobe, najmlađa žrtva imala samo 12 godina

U organizaciji Udruženja logoraša Goražde u naselju Lozje u Goraždu obilježena je 30. godišnjica ratnog zločina u kojem je...