Vučić “kao” ne može zamisliti Priboj bez Bošnjaka, ali voli RS gdje ih nema

Preporučujemo

“Srebrenice tako si mi mila, dabogda se tri put’ ponovila. Oj Pazaru novi Vukovaru, oj Sjenice nova Srebrenice. Oj Fatima đe su ti dimije, u četnika oko Ledenika”.

Ovo je dio “stihova” koje su pjevali pripadnici Policijske uprave Priboj i Granične policije Srbije tokom proslave Nove godine u ovom gradu. Nekoliko dana poslije, u Priboju su ispisani grafiti u čast ratnog zločinca Ratka Mladića. Tu nije završeno zastrašivanje Bošnjaka.

U noći sa 6. na 7. januar 2022. godine, prilikom proslavljanja pravoslavnog praznika, na ulicama se pjevalo “Božić je, Božić je, pucaj u džamije”. Zbog ovih incidenata predsjednik Srbije je 12. januara posjetio Priboj.

– Jednako je ovo zemlja svakog Bošnjaka kao što je moja ili vaša. Ja sam Srbin i predsjednik Srbije i volim Srbe, ali ne mogu da zamislim Priboj bez Bošnjaka. Dajte da sve rješavamo lijepom riječju. Za nas je Priboj ispit da li smo ljudi ili nismo. Svako ko pokuša to srušiti, imat će posla s državom – poručio je Vučić.

Koliko je licemjerna Vučićeva poruka o teško zamislivom Priboju bez Bošnjaka, vidi se kroz njegov odnos prema RS-u, tačnije prema politikama koje upravljaju ovim bosanskohercegovačkim entitetom. RS je puna gradova bez Bošnjaka, ali mu je takva izuzetno draga pa svakojako podržava njenu opstojnost i jednoetnički identitet, ali i politike koji njome vladaju, struktuiraju je i okoštavaju kao srpski ekskluzivitet.

Od obilježavanja neustavnog dana RS – kroz prisustvo najviših zvaničnika Srbije takvim događajima, preko obećanja da se Srbija neće priključiti sankcijama zbog Dodikovog antidržavnog i velikosrpskog djelovanja, pa do ekonomske i ostale pomoći održavanju ovog entiteta u kojem su Bošnjaci i Hrvati skoro u potpunosti nestali, a ono malo je na mnoge načine obespravljeno.

Može Vučić zamisliti Priboj bez Bošnjaka. Kao što može zamisliti Višegrad, Foču, Čajniče, Bileću, Trebinje, Bijeljinu i mnoga druga mjesta u RS bez pobijenih i protjeranih Bošnjaka, što je rezultiralo njihovim sadašnjim malim procentima u njima. Ne samo da te gradove može zamisliti bez njihovog autohtonog stanovništva, već ih Vučić može i voljeti i tu ljubav konkretizovati kroz raznoliku pomoć RS-u i zaštitu takvog stanja.

Najnovije

Netanyahu: Ovo je početak kraja Hamasa

Izraelski premijer kaže da su se proteklih dana desetine boraca Hamasa predali izraelskim snagama. - Oni polažu oružje i predaju...