Milanović neraskidivo vezan za BiH: Od big shita do Bigfoota

preporučujemo

Samo u četiri posljednja mjeseca državu Bosnu i Hercegovinu, predsjednik susjedne Republike Hrvatske, Zoran Milanović vlastitim izjavama u javnosti, na indirektan ili direktan način ponižava.

Posljednja Milanovićeva izjava, uoči samita NATO saveza u Bruxellesu zvučala je kao ultimatum najjačem vojnom savezu na svijetu, NATO savezu.

Zbog Bosne i Hercegovine! Iako naša država uopšte nije bila predmet ovog samita niti fokus deklaracije i komunikea na 50 stranica.

Stigla je najava da Hrvatska neće podržati deklaraciju jer ‘netko ima problem da se u završnoj deklaraciji NATO-a uopće spomene Daytonski ugovor i tri konstitutivna naroda.’

“Kao da je deklaraciju pisala neka nevladina udruga iz Sarajeva. U Zagreb se ne mislim vratiti s tim” – zaprijetio je Milanović iako je samo dan prije ministar vanjskih i evropskih poslova iste države, Gordan Grlić Radman rekao suprotno: “To je čista obmana, ta izjava koja nema nikakvih uporišta.”

Nakon jednog poziva i razgovora sa generalnim sekretarom NATO saveza, prema Milanovićevim riječima, deklaracija je izmjenjena. “To je mala stvar za Samit, vrlo marginalna, fusnota, ali za nas to je Bigfoot, Sasquatch” – kao da je odahnuo predsjednik susjedne države, postigavši uspjeh.

Prethodno je reagovao samo član predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić.

“Zbog forsiranja prevladanog etničkog koncepta konstitutivnosti naroda, Hrvatska dolazi u sukob s NATO-om”, poručio je Komšič i dodao “teško da jedna Hrvatska može zaustaviti ono što je interes NATO-a”.

Istovremeno, sama BiH je daleko od NATO članstva , te je sve izgledalo kao igrokaz.

Od ‘sapuna i parfema’ do ‘big shita’
Kada se u aprilu ove godine pojavio čuveni, navodno autorizovan u Sloveniji, non paper o mijenjanju granica na Balkanu, Milanović opet nije popuštao državu Bosnu i Hercegovinu .

“Što se mene tiče nema govora o razlazu BiH, ono što ima govora je davanje temeljnih ustavnih prava iz Daytona koja hrvatskom narodu pripadaju, a koja su im uskraćena čak i ukradena”, poručio je tada Zoran Milanović.

A mijenjanje granica na Balkanu?

“I u tom smislu taj papir je big shit (veliko sra…)”, rekao je Milanović

Samo mjesec ranije , u martu, opet niski udarci.

Preniski.

Zoran Milanović je ironično izjavio kako je BiH najuspješnija u borbi s epidemijom jer “tamo niti je itko bolestan, niti itko umire, niti je itko u bolnicama, niti itko priča o tome, niti se itko cijepi”.

Naša stranka je to nazvala uvredom svih građana jer je naviše ‘uvrijedio žrtve pandemije, oboljele i preminule, kao i njihove porodice’.

Vraćajući film Milanovićevih istupa, unazad, pronači ćemo ‘najčuveniji’ s kraja prošle godine.

Manje od godinu dana nakon njegovog izbora za novog predsjednika Republike Hrvatske.

“Neka se ne zanose da će bilo kakve strateške odluke o ičemu biti donosene bez suglasja triju konstitutivnih naroda, i to nije nikakav srednji vijek, i bez toga nema građanske države. Dakle, još jednom govorim – građanska država je daleki, daleki san, i to je lijepa stvar, ali prvo sapun, onda parfem” – izjava je Zorana Milanović iz decembra 2020. godine.

Tada mu je odgovorio član Predsjedništva BiH , Šefik Džaferović i to riječima da ‘izjave koje predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović daje u posljednje vrijeme puno više govore o njemu samome nego o Bosni i Hercegovini. Milanovićeve izjave zaudaraju na šovinizam i ksenofobiju, a tu ni sapun ni parfem ne pomažu’

Zoranov ‘novi put’ ili ‘politika predana hrvatskom narodu’?
A upravo iz Bosne i Hercegovine su Zoranu Milanoviću stigle, nakon izbora i njegove pobjede te iste 2020.godine, prve čestitke. Uz nade!

I to od Željka Komšića koji je tada izjavio: “Iskreno želim da Zoran nađe novi put i snagu da bude drugačiji od svega do sada, svima je takav potreban”, kazao je Komšić, naglašavajući kako očekuje intenziviranje saradnje između ‘dvije prijateljske države’.

Istovremeno, Dragan Čović, lider HDZ je postao uvjeren da će Milanovićeva državna politika biti predana hrvatskom narodu u BiH, radi zaštite i ostvarenja ravnopravnosti i prava Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda.

Najnovije

Radnici Boksita u Milićima imaju dvije opcije: Vakcinacija ili otkaz

Rajko Dukić, predsjednik Boksita, izdao je instrukciju, odnosno naredbu radnicima te kompanije iz Milića da sa vakcinišu. U suprotnom,...